Parkeringarna på Saltholmen har varit en het debatt under många år. Foto: Markus Andersson

Fler boendeparkeringar på Saltholmen

I sommar blir det lättare för boende i Södra skärgården att hitta parkering på Saltholmen. Grefab öppnar upp 51 platser på Inre Hamnen för Parkeringsbolagets kunder. Men hur situationen ska lösas på lång sikt är ännu oklart.

  • Publicerad 15:00, 3 mar 2017

Under sommarmånaderna förvandlas parkeringsplatserna på Saltholmen till ett gigantiskt ”hela havet stormar”. Bilarna kör runt runt och hugger direkt när en ruta blir ledig. Boende och besökare har samsats,

Nu ska det bli lättare för Parkeringsbolagets kunder i Södra skärgården att hitta parkering. Grefab öppnar upp 51 platser på Inre Hamnen på Saltholmen under juni, juli och augusti.

– Alla platser vi kan skapa är värdefulla så det är jätteviktigt, säger Gertrud Ingelman, vice ordförande (V) i Göteborgs Stads Parkering AB.

Ett samutnyttjande

Överenskommelsen mellan Grefab och Parkeringsbolaget ska inte påverka Grefabs kunder. Det visar mätningar som genomfördes förra sommaren.

– Det var bara vid extrema tillfällen som alla de här 51 platserna var fullbelagda. Det här handlar om ett samutnyttjande så Grefabs kunder har fortfarande möjlighet att parkera där, säger Arne Lindström, ordförande (V), Grefab.

Fler åtgärder till sommaren

I Långedrag finns det sedan tidigare dygnstaxa för besökare. Grefab ska också införa en dygnstaxa på Hinsholmen. Tanken är att besökarna som vill långtidsparkera ska stå en bit bort från Saltholmen. På så sätt blir det lättare för dem som parkerar en kortare tid att hitta parkering nära Saltholmen.

I februari beslutades också om andra förändringar för att skapa fler parkeringsplatser. Bland annat att besöksparkeringen på Kallbadhuset, 35 platser, omvandlas till boendeparkering och att Slingan blir besöksparkering. Det ska också byggas fler cykelplatser och även låsta cykelplatser som man kan hyra.

Utredning på gång

Parkeringsplatserna på Saltholmen har varit ett hett diskussionsämne de senaste somrarna. För att på lång sikt lösa situationen pågår just nu en utredning som ska komma med förslag på åtgärder till sommaren.

– De förändringar vi gör nu är för att lösa situationen på kort sikt. Vi avvaktar utredningen innan vi kan se vad som ska göras på längre sikt, säger Gertrud Ingelman.

Fakta

Från1 juni till 31 augusti samnyttjar Grefabs båtkunder och Parkeringsbolagets kunder Grefabs yta Inre Hamnen. Från 1 november till 14 april parkerar endast Parkeringsbolagets kunder på Inre Hamnen Övrig tid är det enbart Grefabs båtkunder som parkerar på Grefabs yta Inre hamnen.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00