Fler förstagångsväljare i årets val

Över 400 000 personer får rösta för första gången i livet. De flesta av dem är unga som har blivit myndiga sedan förra valet. För 19-åriga Shaimaa blir det premiär i vallokalen.

  • Publicerad 05:30, 28 aug 2022

Det viktigaste är att korta köerna till sjukvården.

Trots att det bara är två veckor kvar till valet har Shaimaa inte bestämt sig än. Hon behöver ytterligare tid på sig att fundera över vilket parti som ska få hennes röst.

– Men jag är helt säker på att jag ska rösta, säger hon.

Shaimaa har precis börjat andra året på sin utbildning till undersköterska i Göteborg. Hon tycker att vården är valets mest betydelsefulla fråga.

– Det som är viktigast är att korta köerna till sjukvården. Både när det gäller akut- och specialistvården, säger hon.

Stor väljargrupp

Shaimaa är långt ifrån ensam om att göra debut i riksdagsvalet. Totalt väntas omkring 430 000 personer rösta för första gången i Sverige. Det betyder att antalet förstagångsväljare är 40 000 fler än under förra valet.

– Ändå är andelen betydligt mindre än 2010. Då översteg andelen sju procent av väljarkåren, säger Jonas Olofsson på SCB.

Hur stor gruppen förstångsväljare är vid varje val beror på hur många ungdomar som uppnått rösträttsålder sedan det föregående valet. I år har 5,7 procent av den totala väljarkåren hunnit fylla 18 år sedan sist.

Kamp mot gängen

Shaimaa vill inte säga åt vilket håll i politiken hon lutar åt. Men hon vill att de som vinner valet tar ett krafttag för att stoppa gängkriminaliteten.

– Gängen påverkar barns tänkande, vilket inte är bra, säger hon.

Hur politikerna ska gå till väga för att stävja gängkriminaliteten har Shaimaa inget färdigt svar på. Men hon efterfrågar mer kontroll.

Behövs det fler poliser?

– Jag bor i Biskopsgården och där är fullt av poliser jämt. Ändå blir det ingen skillnad. Jag tror kontrollen måste komma från hela samhället. Vem som helst kan bidra, säger hon.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00