Fler hyresrätter blir bostadsrätter i Göteborg

Fler hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter i Göteborg. Den här gången är siktet inställt på populära områden med många hyresrätter som Majorna och Haga. ”Vi skulle inte ha råd att köpa vår lägenhet”, säger Matilda Nyman Hagfoss i Haga.

  • Publicerad 11:30, 6 nov 2021

När omvandlingen är genomförd är den oåterkallig

På lekplatsen i Haga möts familjer som bor i Haga och Linnéområdet. De flesta har läst om kommunfullmäktiges beslut i förra veckan. Med 38 röster mot 36 fick Alliansen igenom sitt förslag att ombilda fler hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg.

– Det här uppmuntrar till ännu större segregation. Beslutet är en spark i ansiktet på folk, säger Olle Nyman, som är hyresgäst i området.

Redan sedan tidigare har det funnits en ambition att ombilda hyresrätter i så kallade utsatta områden med förhoppningen att fler bostadsrätter ska öka tryggheten. I och med Kommunfullmäktiges nya direktiv ska ombildningen – från och med nu – ske i ett snabbare tempo och gälla för hela Göteborg.

– Nu finns en uttalad anvisning till de kommunala bostadsbolagen att de aktivt ska arbeta för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ska bli blandstad

Eftersom målet, enligt Axel Josefson, är att skapa en ”blandstad” hamnar områden där hyresrätterna är i majoritet i fokus. Där återfinns bland annat flera av de centrala stadsdelarna, som Haga, Majorna, Landala och Guldheden.

I Haga är till exempel andelen hyresrätter 85 procent, varav allmännyttan äger de flesta av dem.

– Vår lägenhet har en hyfsat låg hyra, jämfört med nyproducerade bostäder. Men vi har insett att vi inte skulle ha råd att köpa den om den skulle bli en bostadsrätt, säger Matilda Nyman Hagfoss.

Precis som sin man Olle Nyman är hon emot ombildningar generellt, eftersom hon anser att det finns ett värde i att det finns billiga hyresrätter centralt. Annars skulle inte människor med ”vanliga” inkomster har råd att bo där.

Matilda får medhåll av Erik Frumerie som också är på lekplatsen med sin son Samuel.

– Jag skriver under, trots att jag själv inte bor i hyresrätt. Jag tvingades köpa min första bostadsrätt för tio år sedan eftersom jag inte fick någon hyreslägenhet, berättar han.

Röstade emot

Den som är mest förbannad på kommunfullmäktiges beslut är Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius. Han anser att det nya direktivet innebär ett dramatiskt systemskifte på den göteborgska bostadsmarknaden.

– Det här handlar om en utförsäljning av vår allmännytta! Jag ska göra allt jag kan för att stoppa den, säger han.

Socialdemokraterna röstade nej till förslaget tillsammans med V, MP och FI, men eftersom SD lade ner sina röster gick förslaget ändå igenom.

Att en så här viktig fråga har beslutats av en minoritet i fullmäktige gör Attenius särskilt upprörd.

– På det här viset skapas inte en enda ny bostad i Göteborg. När omvandlingen är genomförd är den oåterkallelig, säger han.

Bostadsklipp

Den som väljer att köpa sin lägenhet vid en ombildning kan räkna med att den stiger i pris ganska snabbt. Men att möjliggöra för privatpersoner att göra klipp på bostadsmarknaden är inget som kommunen ska ägna sig åt, tycker Jonas Attenius.

– Vad händer när de säljer sin bostad efter ett par år? Då är det marknadspris som gäller. Det här kommer bli en valfråga, lovar han.

Enligt statistik från SBAB:s tjänst Hitta mäklare ligger kostnaden för en normalstor trerumslägenhet i Kungsladugård och Haga på omkring fem miljoner kronor. Med 25 procent rabatt blir priset knappt en miljon kronor lägre.

Kommer alla ha råd att köpa sina lägenheter?

– Det finns alltid möjlighet att bo kvar som hyresgäst hos bostadsrättsföreningen. Men om man absolut inte vill det, tittar vi på möjligheten att kunna byta till någon annan lägenhet i allmännyttan, säger Axel Josefson (M).

Det här innebär beslutet

Kommunfullmäktiges beslut innebär att det finns ett uttalat uppdrag till AB Framtiden att informera alla hyresgäster om möjligheten att ombilda fastigheten till bostadsrätter.

I koncernen Framtiden ingår bostadsbolagen Familjebostäder, Poseidon, Bostadsbolaget, Poseidon, Gårdstensbostäder och GöteborgsLokaler.

Om styrelsen i bostadsbolaget säger nej till ombildning har hyresgästerna rätt att lyfta frågan till nästa instans, AB Framtiden.

Om även Framtiden säger nej till en ombildning, kan hyresgästerna vända sig till politikerna.

Förutsättningen för att ombilda en hyresfastighet till bostadsrätter förutsätter att två tredjedelar av hyresgästerna säger ja.

Allmännyttan har 75 000 lägenheter i Göteborg. Flest lägenheter i centrala Göteborg har de kommunala bostadsbolagen i Majorna, Haga, Torpa och Landala.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20