TRYGGHET. Undersökning visar att tryggheten ökar i Angered. Foto: Mostphotos

Fler känner sig trygga i Angered

Boende i Bergum, Gunnilse och Olofstorp känner sig mest trygga i sitt område. I Lövgärdet är invånarna minst trygga. Det visar Angereds trygghetsundersökning för 2019.

  • Publicerad 16:00, 2 feb 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den upplevda tryggheten i området ser ut att öka i Angered.

Förra årets trygghetsundersökning i Angered visar att 81 procent av de tillfrågade känner sig trygga i sitt bostadsområde.

Andelen som känner sig mycket trygga har ökat från 49 procent 2018, till 53 procent.

– Det känns jättebra att det sker en positiv utveckling och att allt fler känner sig trygga, säger Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen i stadsdelsförvaltningen Angered, i ett pressmeddelande.

Lägst andel otrygga på sju år

Åtta procent svarar att de känner sig ganska eller mycket otrygga i området där de bor. Det är bland de lägsta resultaten som har uppmätts under de sju år som undersökningen genomförts.

Samtidigt är det något fler som undviker att gå ut på kvällar och nätter på grund av otrygghet.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Nedskräpning skapar otrygghet

Enligt undersökningen är det nedskräpning, skadegörelse, klotter, dålig belysning och trafikproblem som skapar otrygghet.

Problemet med nedskräpning ligger på samma nivå som 2018 men har minskat med 8 procentenheter jämfört med 2017. Lövgärdet, Hammarkullen och Hjällbo har störst problem med skräpet.

Däremot har skadegörelse och klotter minskat märkbart sedan 2013 – från 28 till 13 procent 2019.

Även andelen som tycker att trafiken, bilar som kör för fort och buskörning med moped, är ett stort problem har minskat.

Ungdomar från Angered intar operans scen

Långsiktigt samarbete

Arbetet med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder har pågått under flera år i samverkan med polis, fastighetsägare och bostadsbolag, föreningar och ideella organisationer.

– Långsiktiga satsningar lokalt ger resultat. Vi har inte alls samma problem att arbeta i området som för några år sedan, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Storgöteborg Nordost.

Det handlar bland annat om arbete med ungdomar som är i riskzonen för att rekryteras till kriminalitet och stöd till individer som vill lämna kriminalitet. En särskild satsning har också gjorts för att fånga upp unga i ett tidigt skede när de begått sitt första brott.

– Vi har skapat en struktur där vi kan ha örat mot marken och få reda på problem för att kunna förebygga dem i tid, innan de blir för stora. Vi lyckas såklart inte alltid, men många vittnar om att det är stor skillnad jämfört med förut, säger Lisa Pedersen.

Nytt miljonstöd till Berättarministeriet

Fritidsgårdarna räddade - för tillfället

Det här trygghetsarbetet kommer fortsätta under 2020:

Fortsätta det förebyggande arbetet och ge stöd till personer som vill lämna kriminalitet.

Förstärka det förebyggande arbetet riktat till yngre ungdomar, för att förhindra nyrekrytering till kriminella gäng.

Utåtriktat förebyggande arbete mot framförallt ungdomar genom satsningen ”Angered fritt från våld”.

Rusta förvaltningens personal att hantera och motverka grov organiserad brottslighet.

Stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck genom ett resursteam.

Ööppna två nya mötesplatser (i Lövgärdet och Hjällbo) där vi i samverkan med ett flertal ideella föreningar och andra offentliga verksamheter skapar förutsättningar för invånarna att mötas.

Visa merVisa mindre

Om trygghetsundersökningen

Trygghetsundersökningen genomfördes i september 2019. Totalt har 1000 intervjuer genomförts med personer boende i Angered. De intervjuade är kvinnor och män över 15 år.

De personliga intervjuerna har genomförts i Angereds olika delområden.

Av de 1000 intervjuade i Angered är 521 kvinnor och 475 män. 4 personer har ej uppgett kön.

487 av de intervjuade är födda i Sverige och 512 är födda i annat land.

Syftet med trygghetsundersökningen är att få en bild av den upplevda tryggheten bland invånare i Angered samt hitta specifika områden som kan förbättras vad gäller tryggheten och säkerheten i Angered. Syftet är dessutom att mäta skillnader från 2013 till 2019.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00