TRYGGHET. Undersökning visar att tryggheten ökar i Angered. Foto: Mostphotos

Fler känner sig trygga i Angered

Boende i Bergum, Gunnilse och Olofstorp känner sig mest trygga i sitt område. I Lövgärdet är invånarna minst trygga. Det visar Angereds trygghetsundersökning för 2019.

  • Publicerad 16:00, 2 feb 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den upplevda tryggheten i området ser ut att öka i Angered.

Förra årets trygghetsundersökning i Angered visar att 81 procent av de tillfrågade känner sig trygga i sitt bostadsområde.

Andelen som känner sig mycket trygga har ökat från 49 procent 2018, till 53 procent.

– Det känns jättebra att det sker en positiv utveckling och att allt fler känner sig trygga, säger Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen i stadsdelsförvaltningen Angered, i ett pressmeddelande.

Lägst andel otrygga på sju år

Åtta procent svarar att de känner sig ganska eller mycket otrygga i området där de bor. Det är bland de lägsta resultaten som har uppmätts under de sju år som undersökningen genomförts.

Samtidigt är det något fler som undviker att gå ut på kvällar och nätter på grund av otrygghet.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Nedskräpning skapar otrygghet

Enligt undersökningen är det nedskräpning, skadegörelse, klotter, dålig belysning och trafikproblem som skapar otrygghet.

Problemet med nedskräpning ligger på samma nivå som 2018 men har minskat med 8 procentenheter jämfört med 2017. Lövgärdet, Hammarkullen och Hjällbo har störst problem med skräpet.

Däremot har skadegörelse och klotter minskat märkbart sedan 2013 – från 28 till 13 procent 2019.

Även andelen som tycker att trafiken, bilar som kör för fort och buskörning med moped, är ett stort problem har minskat.

Ungdomar från Angered intar operans scen

Långsiktigt samarbete

Arbetet med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder har pågått under flera år i samverkan med polis, fastighetsägare och bostadsbolag, föreningar och ideella organisationer.

– Långsiktiga satsningar lokalt ger resultat. Vi har inte alls samma problem att arbeta i området som för några år sedan, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Storgöteborg Nordost.

Det handlar bland annat om arbete med ungdomar som är i riskzonen för att rekryteras till kriminalitet och stöd till individer som vill lämna kriminalitet. En särskild satsning har också gjorts för att fånga upp unga i ett tidigt skede när de begått sitt första brott.

– Vi har skapat en struktur där vi kan ha örat mot marken och få reda på problem för att kunna förebygga dem i tid, innan de blir för stora. Vi lyckas såklart inte alltid, men många vittnar om att det är stor skillnad jämfört med förut, säger Lisa Pedersen.

Nytt miljonstöd till Berättarministeriet

Fritidsgårdarna räddade - för tillfället

Det här trygghetsarbetet kommer fortsätta under 2020:

Fortsätta det förebyggande arbetet och ge stöd till personer som vill lämna kriminalitet.

Förstärka det förebyggande arbetet riktat till yngre ungdomar, för att förhindra nyrekrytering till kriminella gäng.

Utåtriktat förebyggande arbete mot framförallt ungdomar genom satsningen ”Angered fritt från våld”.

Rusta förvaltningens personal att hantera och motverka grov organiserad brottslighet.

Stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck genom ett resursteam.

Ööppna två nya mötesplatser (i Lövgärdet och Hjällbo) där vi i samverkan med ett flertal ideella föreningar och andra offentliga verksamheter skapar förutsättningar för invånarna att mötas.

Visa merVisa mindre

Om trygghetsundersökningen

Trygghetsundersökningen genomfördes i september 2019. Totalt har 1000 intervjuer genomförts med personer boende i Angered. De intervjuade är kvinnor och män över 15 år.

De personliga intervjuerna har genomförts i Angereds olika delområden.

Av de 1000 intervjuade i Angered är 521 kvinnor och 475 män. 4 personer har ej uppgett kön.

487 av de intervjuade är födda i Sverige och 512 är födda i annat land.

Syftet med trygghetsundersökningen är att få en bild av den upplevda tryggheten bland invånare i Angered samt hitta specifika områden som kan förbättras vad gäller tryggheten och säkerheten i Angered. Syftet är dessutom att mäta skillnader från 2013 till 2019.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11