Fler TBE-fall – här är områdena att ha koll på

Antalet fall av den fästingburna virussjukdomen TBE ökade rejält i Västra Götaland under förra året. Nu uppdateras kartan med riskområden, två av dem finns i Göteborg. Det är hög tid att tänka på vaccination, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

  • Publicerad 11:44, 15 mar 2018

I den uppdaterade versionen listas totalt 30 platser i Västra Götalandsregionen (se karta i bildspelet ovan) som riskområden.

Båda platserna i Göteborg, Änggårdsbergen och Sisjön, har varit kända sedan några år.

– Det innebär att vi har sett fler än två fall av TBE efter att folk fått fästingar på platsen. Sen finns det ställen på kartan som inte är utmärkta där det bara finns ett fall också, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Under förra året upptäcktes 61 fall av TBE i Västra Götalandsregionen. En rejäl ökning mot tidigare år.

– Normalt har vi legat på sådär tjugo fall om året, så det var en väldigt dramatisk ökning under förra året, säger han.

LÄS MER: Redan dags att vaccinera sig mot TBE

Hans rekommendation är att planera för vaccination redan nu, framför allt om man bor i ett riskområde men även om man är ute mycket i skog och mark eller har sommarboende i ett TBE-område. Äldre bör vara extra försiktiga.

– För barn och unga och unga vuxna är det två sprutor, men när man blir äldre får man sämre immunförsvar och då har vi tidigare sagt att man inför säsongen ska ta en extrados om man är i sextioårsåldern. Nytt nu är att vi rekommenderar att man gör det redan i femtioårsåldern, säger Peter Nolskog.

Hur fästingsommaren blir beror på vädret. Den typiska svenska sommaren, som växlar mellan regn och sol, är den mest gynnsamma för fästingarna. När det blir alltför varmt och torrt håller de sig undan, och det kan även gälla om vintern varit mycket kall.

Men den senaste tidens låga temperaturer behöver inte spela någon roll, menar han.

– En kall barmarksvinter kan ta kål på fästingar, men ett snötäcke som vi haft nu skyddar och isolerar dem, säger han.

Detta är TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Det finns ingen behandling men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination, kontakta vårdcentralen om du vill ha mer information om det.

Källa: Västra Götalandsregionen

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57