Fler tjejer hittar hockeyn i Göteborg

Tjejerna tar allt större plats i Göteborgs ishockeyföreningar. På tio år har tjejernas deltagartillfällen ökat med nära 3 000. Klara Odermalm, 15 år, har spelat hockey med Hovås HC sedan hon var sju och nu tränar hon klubbens nya tjejer.

  • Publicerad 05:31, 1 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det känns jättebra att jag får träna dem och se till att de blir sedda lika mycket som killarna, berättar Klara Odermalm.

Hockeyn i Göteborg bryter trenden och ökar med 2 737 deltagartilfällen hos tjejerna medan hela Västra Götaland sammanlagt tappar 5 784 deltagartillfällen på tjejsidan. Det enligt siffror från Riksidrottsförbundet.

– Det här är mycket glädjande för vi har i många år nu gjort en riktad satsning på tjejerna och alla klubbar där vi skapat kontaktpersoner som arbetar för att fånga upp dem, säger Mikael Haglund, ordförande för Göteborgs ishockeyförbund.

Hockeyskolan för tjejer

I Göteborg finns det i dag två damlag och ett av dem hittar vi hos Hovås HC. Karin Herder, lagledare för klubbens A-damlag, var med och startade upp en hockeyskola för tjejer vilket är unikt i Göteborg. Och hon har märkt av en stor skillnad från att de startade till i dag,

– Det är en jätteskillnad, i början stod jag på parkeringen vid allmänhetens åkning och berättade för tjejerna att det finns en hockeyskola för dem – i dag hittar de till oss själva, berättar Karin Herder.

"Det sitter i väggarna"

Men trots de positiva siffrorna finns det fortfarande mycket kvar att göra när det kommer till seglivade normer och kulturer inom hockeyn, något som Klara Odermalm fått känna på.

– Jag har fått kämpa hårt som ensam tjej i ett lag med bara killar. Det var svårt att komma in i gemenskapen för killarna ville bara vara med killarna vilket gjorde att jag kände mig utfryst, berättar Klara.

Hon upplever även att hon blivit orättvist behandlad av tränare som inte låtit henne spela i lika stor utsträckning som hennes lagspelare.

Finns de här gamla kulturerna och normerna kvar inom hockeyn?

– De lever i alldra högsta grad, det är bara att titta på hur man inom många föreningar fördelar istid och träningstider. Jag tror att vi måste föra dialog med föreningarna för att komma åt problemet, säger Mikael Haglund.

Även Karin Herder berättar att hon ofta får ta strid mot gamla föreställningar och normer i sin förening.

– Det sitter i väggarna men hos oss börjar det bli bättre. Jag tror man måste ha någon ute i varje förening och i styrelserna som bevakar tjejernas frågor. Exempelvis i min egen förening när man pratar om A-laget så ser jag till att påpeka att vi faktiskt har två A-lag – man blir inte populär men det är viktigt, avslutar Karin Herder.

Tjejhockeyn i siffror

Antal deltagartillfällen från tjejer 7 – 20 år:

Göteborg: 2006, 3 166 – 2016, 5 903 (förändring 2 737)

Hovås HC: 2006, 497 – 2016, 1 587 (förändring 1 090)

Västra Götaland: 2006, 22 091 – 2016, 16 307 (förändring 5 784)

Källa: Riksidrottsförbundet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Succén fortsätter: Ny musiksommar på Kronhuset

Nyheter Mats Westling får sällskap dubbelt upp Förra årets satsning på musik vid Kronhusbodarna gav mersmak. Nu dubblas arrangemang med Mats Westling som både musiker och bokare.måndag 18/6 17:25

Här hittar du bokbussarna i sommar

Nyheter I sommar kommer du kunna låna böcker och ligga på stranden samtidigt. Här är baden för dig som är bokmal och soldyrkare.måndag 18/6 15:57

Redaktionsjycken Sam: Så går det i matchen

Nyheter Varning för sötchock när Sam tippar VM-fajten Klockan 14.00 stannar Göteborg när som Sverige kliver in i VM-turneringen. Men hur går det? Vi lät redaktionens matgladaste fotbollsfantast sia.måndag 18/6 11:27

Trenden: Unga väljer pantbanken före sms-lån

Nyheter I en tid av snabba pengar med blanco- och sms-lån ser nu pantbanken en mottrend. – Den gamla stämpeln är borta. När allt fler förstår konceptet är det många som föredrar pantbanken.söndag 17/6 6:30

Statsvetaren: "V får extra schvung av S"

Nyheter Statsvetaren om Vänsterpartiet Socialdemokraterna hjälper Vänsterpartiet framåt i höstens val. Det spår statsvetaren Folke Johansson. Han tror att misstron mot S ger V fler nya röster än deras hjärtefrågor gör.lördag 16/6 10:30

Grabbigt när Daniel Bernmar väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Vänsterpartisten...lördag 16/6 6:40

Vi är GBG

    Vi är GBG