Resultat. Fler göteborgare vaccinerade under sommaren efter en informationskampanj. Foto: Mikael Andersson

Fler vaccinerades sig efter kampanj

Efter att vaccinationstäckningen var som lägst i Angered och Östra Göteborg innan sommaren har trenden nu vänt. Det på grund av riktade informationsinsatser.

  • Publicerad 15:00, 26 aug 2021

Det har varit viktigt att finnas nära – där människor bor och lever sina liv.

GöteborgDirekt har tidigare rapporterat om att det innan sommaren var stora skillnader i vaccinationsgraden i en jämförelse mellan olika områden i Göteborg. I slutet av maj var vaccinationstäckningen bland invånare över 65 år som lägst i Östra Göteborg och Angered.

Oro när vaccinationen centraliseras

I juni gav kommunfullmäktige konsument- och medborgarservice uppdraget att utföra en informationssatsning i de områden där vaccinationstäckningen var som lägst. Det rapporterar nättidningen Vårt Göteborg.

– Statistiken visade att vaccinationsgraden i vissa områden och grupper var låg. Staden har inget ansvar för att vaccinera allmänheten, men vi har ett ansvar att alla i staden nås med information för att kunna fatta välgrundade beslut om den egna hälsan, säger Malin Baeza Roos, kommunikationschef på konsument- och medborgarservice, till Vårt Göteborg.

"Viktigt att finnas nära"

Under sommaren har medborgarkontoren, kulturtolkar, hälsoguider och invånarguider haft ett utökat uppdrag att informera. Tanken har varit att alla ska kunna ta ett informerat beslut utifrån fakta om att vaccinera sig. Språk ska inte vara ett hinder.

– Fokus har varit att ha resurser på plats för att vägleda, svara på frågor och bemöta oro. Det har varit viktigt att finnas nära – där människor bor och lever sina liv, det är där vi kommer göra skillnad, säger Malin Baeza Roos.

Ökade mest i regionen

Och insatserna har gett resultat. I en jämförelse med hela Västra Götalandsregionen var det just i Angered som vaccinationsgraden ökade som mest under sommaren.