Fler vill ha säkerhetsdörr efter mordet i Högsbo

Många boende känner oro efter mordet i Högsbo, där det enligt polisen inte funnits några tecken på att dörren till lägenheten var uppbruten. Av Familjebostäders lägenheter i Högsbo är drygt hälften utrustade med säkerhetsdörrar. Nu vill fler hyresgäster byta ut sin gamla dörr.

  • Publicerad 10:03, 6 apr 2018

De modernaste säkerhetsdörrarna har oftast bara ett vredlås men med tre låshakar. En sitter högt upp, en i mitten och en i nedre delen av dörren, vilket försvårar för inkräktare. Foto: Lina Isaksson

Sedan mordet i Högsbo i mars har Familjebostäder märkt av att fler hyresgäster vill byta ut sina gamla dörrar mot nya säkerhetsdörrar.

– Vi har sett en liten ökning. På ett ungefär vi har beställning på en dörr i veckan men sista veckan har vi haft 7 beställningar, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder som förvaltar lägenheterna där mordet begicks och där ett mordförsök i december genomfördes.

LÄS MER: Familjebostäders uppmaning efter Högsbomordet

I dagsläget är säkerhetsdörr ett tillval som medför en hyreshöjning. Det betyder att långt ifrån alla lägenheter är utrustade med en modern dörr. Familjebostäder har omkring 2000 lägenheter i Högsbo och av dem är ungefär drygt hälften utrustade med säkerhetsdörrar.

Testas mot inbrottsförsök

Magnus Hunnevall, regionchef på företaget Secor och specialist på säkerhetsdörrar menar att en modern dörr kan öka trygghetskänslan på flera sätt eftersom den både ljudisolerar, skyddar mot brand och ökar skyddet mot inbrott.

– Säkerhetsdörrar förhindrar att en angripare lättvindig tar sig in genom dörren med kofot, hammare och kilar, säger han.

För uppnå en viss säkerhetsnivå genomgår dörrar tester. Exempelvis försöker en ”inbrottstjuv” att ta sig in genom dörren med en specifik uppsättning verktyg under en viss tid. Klarar dörren att motstå fem aktiva minuter av inbrottsförsök inom totalt en tjugo minuters period blir dörren godkänd för klass tre som är den vanligaste standarden.  

Skulle man se märken om någon hade försökt bryta upp en låst säkerhetsdörr?

– Ja. För att komma åt låshakar och reglar på en låst dörr måste man bryta upp den på flera ställen, lite som en konservburk. Det tar tid och dörren kommer se väldigt sargad ut, säger Magnus Hunnevall.

Hur stor skillnad är det på en trädörr med brevinkast och en modern säkerhetsdörr?

– Det är verkligen en jättestor skillnad. För en nybörjare skulle det inte ta många minuter att ta sig in i en gammal trädörr även om du har både två och tre lås på den. Det är inte låsen som försvårar inbrottet. Det är konstruktionen.

Enligt Magnus Hunnevall har moderna dörrar en form av inbyggda brytskydd i sig. Det finns också något som kallas överfals på nya dörrar.

– På vissa gamla dörrar kan man se i springan om dörren är låst eller inte. Med en fals går det inte att se om dörren är låst. Man måste känna på handtaget.

LÄS MER: Polisen: "Inget som säger att mördaren bor i Högsbo"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG