Längs Billdals kusten finns stora områden av ålgräsängar som är viktiga för många havslevande djur. Foto: Mostphotos/ Per-Olav Moksnes

Flera nya naturreservat I Göteborg

Stora Amundön och Billdals skärgård kan tillsammans med Lärjeåns dalgång snart bli naturreservat. I veckan klubbades en del av pengarna som ska gå till genomförandet. – Det finns många viktiga värden vi måste skydda, säger Evelina Eriksson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

  • Publicerad 09:00, 5 maj 2017

Förhoppningen är att kuststräckan från Stora Amundön ned till Kungsbacka ska blir klassat som naturreservat redan under 2017. Också Billdals skärgård liksom Lärjeåns dalgång är nu är nu nära att bli naturreservat. Göteborgs kommunstyrelse har klubbat pengar till att genomföra arbetet.

Flera områden är sedan tidigare skyddade så som Delsjöområdet, Vättlefjäll, Rya skog och Sillvik.

Vid Billdal och Stora Amundön finns både värdefulla ålgräsängar och bad- och promenadområden.

– Det finns flera anledningar till att vi gör det här, dels så är Amundön ett uppskattat friluftsområde med ett rikt fågelliv som vi vill bevara. Längs kusten finns även stora ålgräsängar som är otroligt viktiga då de utgör skydd och mat till ett helt ekosystem, säger Evelina Eriksson.

Ålgräs

I Bohuslän har ålgräset minskat med 60 procent sedan 80-talet. Detta beräknas ha kostat Sverige minst fyra miljarder kronor i form av förlorade ekosystemtjänster, det vill säger alla produkter och tjänster som vi får av naturen.

– Man skulle kunna säga att ålgräset är havets gräsmarker och de är mycket viktiga för många havslevande djur.

Naturreservat

Skillnaden i området blir att park- och miljöförvaltningen kommer lägga upp en plan för hur de ska underhålla naturreservatet. Det ligger även flera förslag på vilka regler som ska gälla inom det skyddade området.

– Ett förslag som har lagts är att förbjuda cykling på ön då vi har märkt att det uppstått konflikt mellan gående och cyklister som rör sig på ön, säger Evelina Eriksson.

Strandtomt

För de som har strandtomt kommer det inte bli någon större skillnad, om de omfattas av strandskydd, då reglerna för strandskyddet och naturreservatet inte skiljer sig speciellt mycket.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57