ÄLDREBOENDEN. Enkäten skickades ut till äldreboenden i Västra Götalands 49 kommuner. Foto: Jesper Håkansson

Flera orsaker till coronautbrott på äldreboenden

Coronasmittan på regionens äldreboenden tog sig in på många vägar. Det visar en ny enkätundersökning.

  • Publicerad 06:10, 27 jun 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Smittan på äldreboendena i regionen kom in via personal, boende som kom från andra vårdinrättningar eller anhöriga. Det visar en enkätundersökning från Smittskydd Västra Götaland där 277 särskilda boenden svarat. I de fall man tror att smittan kommit in via de boende anges olika möjliga smittvägar, som att boende vårdats på sjukhus och sedan kommit tillbaka eller från boende som är nyinflyttade.

En sommar bakom plexiglas

– Syftet med kartläggningen har varit att få dels strukturell bakgrundsinformation kring ett specifikt boende, dels en samlad bild av läget för vägledning i det fortsatta arbetet med att minska smittspridning, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

Enkätundersökningen visar också att demensboenden varit särskilt drabbade och att hög sjukfrånvaro hos personal kan ha bidragit till att personal behövt alternera mellan olika avdelningar och boenden. Nio av tio svarade att man kunnat isolera boende med symtom på covid-19.

Äldreboende i Frölunda hårt coronadrabbat

–  Ett väntat resultat var svårigheten med att begränsa smittspridning på exempelvis ett demensboende. Distansering och isolering är en större utmaning på avdelningar för demenssjuka, säger Peter Nolskog.

Tillgången till skyddsutrustning beskrivs i stort som god, men i enkätsvaren framkommer brister framförallt i början av epidemin. En annan utmaning har varit det stora informationsflödet som gjort det svårt att hitta och hinna läsa ny information.

Misstänkt coronasmittad dog efter fall på äldreboende

Klart för coronatest på äldreboende i Göteborg

Fakta från enkätundersökningen

30 procent uppgav att de haft bekräftade fall.

16 procent uppgav att de haft misstänkta fall.

54 procent uppgav att de inte haft några fall.

De svarande boendena representerar sammanlagt drygt 1 200 avdelningar. Enligt enkätsvaren bor det drygt 10 300 personer på dessa boenden och 4,2 % av dessa personer har varit positiva för covid-19.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40