ÄLDREBOENDEN. Enkäten skickades ut till äldreboenden i Västra Götalands 49 kommuner. Foto: Jesper Håkansson

Flera orsaker till coronautbrott på äldreboenden

Coronasmittan på regionens äldreboenden tog sig in på många vägar. Det visar en ny enkätundersökning.

  • Publicerad 06:10, 27 jun 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Smittan på äldreboendena i regionen kom in via personal, boende som kom från andra vårdinrättningar eller anhöriga. Det visar en enkätundersökning från Smittskydd Västra Götaland där 277 särskilda boenden svarat. I de fall man tror att smittan kommit in via de boende anges olika möjliga smittvägar, som att boende vårdats på sjukhus och sedan kommit tillbaka eller från boende som är nyinflyttade.

En sommar bakom plexiglas

– Syftet med kartläggningen har varit att få dels strukturell bakgrundsinformation kring ett specifikt boende, dels en samlad bild av läget för vägledning i det fortsatta arbetet med att minska smittspridning, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Dödstalen på äldreboenden ökade med 20 procent

Enkätundersökningen visar också att demensboenden varit särskilt drabbade och att hög sjukfrånvaro hos personal kan ha bidragit till att personal behövt alternera mellan olika avdelningar och boenden. Nio av tio svarade att man kunnat isolera boende med symtom på covid-19.

Äldreboende i Frölunda hårt coronadrabbat

–  Ett väntat resultat var svårigheten med att begränsa smittspridning på exempelvis ett demensboende. Distansering och isolering är en större utmaning på avdelningar för demenssjuka, säger Peter Nolskog.

Tillgången till skyddsutrustning beskrivs i stort som god, men i enkätsvaren framkommer brister framförallt i början av epidemin. En annan utmaning har varit det stora informationsflödet som gjort det svårt att hitta och hinna läsa ny information.

Misstänkt coronasmittad dog efter fall på äldreboende

Klart för coronatest på äldreboende i Göteborg

Fakta från enkätundersökningen

30 procent uppgav att de haft bekräftade fall.

16 procent uppgav att de haft misstänkta fall.

54 procent uppgav att de inte haft några fall.

De svarande boendena representerar sammanlagt drygt 1 200 avdelningar. Enligt enkätsvaren bor det drygt 10 300 personer på dessa boenden och 4,2 % av dessa personer har varit positiva för covid-19.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11