Stäng sedan november 2017. 4700 patienter blev utan vård när Angered Care på Angereds torg tvingades stänga efter stora brister. Foto: Arkivbild: Johanna Roos

Flerårigt fängelsestraff för Angered Care-läkaren

Fängelse i tre år och nio månader. Det blev domen mot ägaren till skandalomsusade vårdcentralen Angered Care. Det meddelade Göteborgs tingsrätt under torsdagen.

  • Publicerad 13:54, 3 jan 2019

Läkaren döms, enligt SVT Nyheter Väst, för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott, och kommer förutom fängelsestraffet att få näringsförbud. Två andra personer som åtalades tillsammans med ägaren frias dock helt från misstankarna.

I intervjun med SVT Nyheter Väst är läkarens advokat, Magnus Hedenberg, förvånad och besviken över domen.

– Den här utgången är en besvikelse. Men jag kan konstatera att det är en ganska hård bedömning de gör mot honom. Eftersom påföljden blev tre år och nio månader så är det uppenbart att det här kommer att överklagas.

Det var den 6 november 2017 som Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd kallade till krismöte. En fördjupad uppföljning av vårdcentralen Angered Care hade visat på såpass allvarliga brister i vård, bemanning och journalföring att patienternas säkerhet var äventyrad. Därför valde man att säga upp vårdavtalet med omedelbar verkan. Kort därefter fattade nämnden ett enhälligt beslut om att vårdcentralen skulle krävas på återbetalning av drygt 22 miljoner kronor.

Vårdcentralen hade satt i system att boka in asylsökande patienter på upprepade besök för enkla saker som trötthet och huvudvärk. Varje gång fick vårdcentralen in 1400 kronor från Västra Götalandsregionen. Systemet bygger helt på tillit att vårdcentralen lämnar korrekta uppgifter.

Tidigare artiklar i Göteborg Direkts bevakning av Angered Care:

4 700 patienter får ny vårdcentral

Vårdcentral blir av med avtal efter allvarliga brister

Läkares kompetens ifrågasätts – anmäls

Efter skandalen: Vårdcentral krävs på 22 miljoner

Vi är GBG