Genre genrebild polis blåljus utryckning olycka Foto: Direktpress

Flicka skadad i sprängdåd – fem män döms

I oktober i fjol detonerade en sprängladdning på Rimfrostgatan i Länsmansgården. Nu har fem unga män dömts för allmänfarlig ödeläggelse.

  • Publicerad 14:58, 26 mar 2021

En sprängladdning detonerade i en trappuppgång och skapade omfattande materiella skador. Turligt nog skadades inte någon människa allvarligt, men en flicka träffades av splitter i ena armen.

Den andra sprängladdningen hade placerats i ett annat trapphus på samma gata. Den desarmerades av Polisens nationella bombskydd.

Det var resultatet av ett sprängdåd som fem unga män utförde den 10 oktober förra året på Rimfrostgatan. Enligt Göteborgs-Posten ska motivet till sprängdådet vara den pågående gängkonflikten i Biskopsgården.

Kunde gripas snabbt

I ett pressmeddelande på Polisens hemsida beskriver polisen sitt utredningsarbete vid och efter sprängdådet. Genom snabb utryckning och bra vittnesuppgifter kunde snart några av gärningsmännen gripas.

– Inom 45 minuter kunde tre killar gripas, efter ytterligare 35 minuter greps ännu en. Fyra av dem som nu dömts greps alltså inom loppet av en timma och 20 minuter, säger Tomas Gustafsson, polisens utredningsledare i ärendet.

En vecka efter dådet kunde den femte gärningsmannen gripas.

Döms till fängelse

De fem unga männen – en 20-åring, en 16-åring, två 17-åringar och en 18-åring – åtalades vid Göteborgs tingsrätt för försök till mord samt allmänfarlig ödeläggelse. Hela 58 personer som bor i trappuppgångarna stod som målsägande i ärendet. Det skriver GP.

Tingsrätten friade de inblandade från misstankarna om försök till mord, men dömde dem för allmänfarlig ödeläggelse samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Ska betala skadestånd

Påföljden blev tre år och nio månaders fängelse för den äldste av dem, den 20-årige mannen. De andra unga männen döms till sluten ungdomsvård.

Gärningsmännen ska även betala cirka 600 000 kronor i skadestånd till bostadsbolaget. Ett tiotal av alla målsägande kommer också att få skadestånd

Vi är GBG