Flitige Torgny på scen med Togges Band

Med Love Explosion var Torgny Sjöstedt tidigt ute i den svenska, progressiva rörelsen. Redan då träffade han proggmusikens initiativtagare, Torkel Rasmusson. Nu träffas de åter på scen.

  • Publicerad 12:59, 22 okt 2021

Evert Taube har ett speciellt sätt att sjunga och spela, som jag har försökt hitta.

Med Togges Band skapar Torgny Sjöstedt musik som kan länkas samman med 70-talets proggmusik. För han var tongivande i Göteborgsbandet Love Explosion, deltog med dem på legendariska Gärdesfestivalen tillsammans med grupper som Gunder Hägg, Träd Gräs och Stenar, Gudibrallan och Arbete & Fritid.

Hyllning till Göteborg

Men hos Torgny Sjöstedt finns också kopplingar till den svenska vistraditionen, som Evert Taube. Något som kan höras på "Stockholm. Allt gott!", det nyss utgivna albumet, där Evert Taubes "Hyllning till Göteborg" avslutar plattan.

HITTA SAKER ATT GÖRA I GÖTEBORG!

– Den är högtravande. Aldrig inspelad. Jag har lyssnat på visinspelningar från 1920-talet då han verkligen spelade gitarr. Evert Taube har ett speciellt sätt att sjunga och spela, som jag har försökt hitta.

Njuter livets otium

69-årige Torgny Sjöstedt njuter livets otium, är ivrig i sitt komponerande och spelande. Som nu, då han lördag 23 oktober spelar med Togges Band och åter förenas med Torkel Rasmusson på scen. Han som med Gunder Hägg (senare Blå Tåget) var initiativtagare till den svenska progressiva musikrörelsen, som kom att dominera den musikscenen i landet under stora delar av 70-talet.

– Jag träffade honom redan då han spelade i Sound of Music på 60-talet. Sedan spelade vi med Gunder Hägg tillsammans med Love Explosion. Hans låtar är som modern poesi, säger han om den drygt tio år äldre musikprofilen.

Bildade festband

Ur Love Explosion bildades senare Togges Gossar, som ett festband, för att senare bli Togges Band.

– Egentligen ville jag att det skulle heta något annat då vi skulle spela in 2014. Men Amanda gillade Togges och så fick det bli.

Jo, Amanda heter Werne i efternamn. Under en period fanns hon med i Togges Band.

– Vi hade träffats på någon fest, hon var väldigt framåt, var öppen och ville spela. Sedan bildade hon Slowgold.

Håkan Hellström

På albumet "Å, ljusa dröm!" från 2014 finns en låt som heter "Håkan Hellström".

– Den har blivit vår mest spelade på Spotify. Jag tror hans fans har hittat den, säger Torgny Sjöstedt.

Att sluta spela eller upphöra med komponerandet finns inte för Torgny Sjöstedt. Men han erkänner att en 70-årskris lurar (han fyller nästa år).

– Jag frågar mig vad jag har uppnått och inser att jag inte har så mycket kvar. Men… jag får suga på det ett tag och gå vidare. Jag spelar ju med yngre musiker och det är ett sätt att hålla mig levande.

Torgny Sjöstedt

Är: 69. Musiker, låtskrivare, sångare och författare. Var medlem i Love Explosionen, det tongivande Göteborgsbandet i den svenska proggrörelsens första år. Odlar genom bandet Togges Band sin solokarriär där albumet "Å, ljusa dröm!", 2014, var först ut . Författare till den självbiografiska boken ”Vi hade rätt hela tiden” (2011).

Bor: Kungsladugård.

Familj: Hustru, tre barn och barnbarn.

Aktuell: Med albumet "Stockholm. Allt gott!" och spelningen på Konstepidemin 23 oktober tillsammans med Torker Rasmusson.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21