NÖJD. Daniel Bernmar (V) är nöjd över att få valt att byta bort kommunens hemtjänst. Foto: Göteborgs stad/Lina Persson

Floppen: Knappt en procent valde privat hemtjänst

77 personer. Så många valde att lämna den kommunala hemtjänsten i Göteborg för ett privat alternativ. En siffra som Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för äldreomsorg, är nöjd med.

  • Publicerad 09:37, 9 mar 2018

– Det man kan se här är att vi bedriver en kommunal hemtjänst som de allra flesta är nöjda med, säger Daniel Bernmar (V). De som har kommunal hemtjänst vill inte byta. Det är den viktigaste förklaringen.

Under februari kunde de 9300 i Göteborg som har beviljats hemtjänst välja att byta till en privat hemtjänstutförare. Totalt hade sju privata utförare blivit godkända i olika stadsdelar i Göteborg. Nu står det klart att totalt 77 personer, knappt en procent av de som har hemtjänst, valde att byta.

Inför valet av hemtjänstutförare träffade Göteborg Direkt 93-åriga Hisingsbon Vanja Lindroth. Hon hade förra året besök av 68 olika personer från hemtjänsten och hade svårt att sova på nätterna av oro för vem som skulle komma till henne dagen därpå. Hon kände att hon var tvungen att byta till en privat hemtjänstutförare. Men efter att ha övervägt alternativet valde Vanja Lindroth ändå att stanna hos den kommunala hemtjänsten.

– Det visade sig att det bara fanns en privat utövare att välja, säger hennes dotter Marita Nilsson. Det kändes inte som att de kunde tillvarata mammas behov med hennes grava hörselnedsättning.

– Vi såg tidigt att när vi ställde samma krav på kvalitet och kunskap på de privata utförarna som på den kommunala hemtjänsten var det få utförare så var det många som klarade dem, säger Daniel Bernmar.  

I Göteborg voterades beslutet om att införa Lagen om valfrihetssystem, LOV, i hemtjänsten igenom med knapp marginal i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet röstade emot.

– För oss är det viktigt att det här inte blir ett sätt att göra vinst på skattepengar. Men jag tycker att det är skönt att vi i Göteborgs fullmäktige lyckades enas om krav på de privata hemtjänstutförarna, säger han. De får ingen gräddfil och då märker man att det inte är så många som väljer att starta verksamhet här.

LÄS MER: Så fungerar valfrihet inom hemtjänsten

Antal personer med hemtjänst som valt en privat utförare

Angered: 2

Östra Göteborg: 0

Örgryte/ Härlanda: 1

Centrum: 9

Majorna/ Linné: 23

Askim/ Frölunda/ Högsbo: 10

Västra Göteborg: 4

Västra Hisingen: 5

Lundby: 12

Norra Hisingen: 11

Totalt: 77

Valfrihetssystem i hemtjänsten

LOV ger rätt att välja utförare till hemtjänst dag och kväll, ledsagning eller avlösning i hemmet.

Har du valt privat hemtjänstutförare under februari får du hjälp av den nya utföraren från och med den 3 april.

Gör du inget val får du hjälp av kommunens hemtjänst

Du kan när som helst byta utförare. Det tar då tio dagar innan bytet går igenom.

Avgiften för hemtjänst är densamma oavsett utförare.

Du kan välja utförare genom en skriftlig blankett, via e-tjänsten goteborg.se/valjahemtjanst eller genom att kontakta din biståndshandläggare eller socialsekreterare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG