Exempel. Såhär kan ett attefallshus se ut. Foto: Wikimedia

Flyktingbostäder sökes – attefallshus nya hoppet

Att bygga temporära bostäder till nyanlända i Göteborg har visat sig lättare sagt än gjort och fortfarande är inte en enda färdigställd. Nu är politikernas nya hopp att villaägare ska öppna sina armar och bygga attefallshus på gården, minivillor på 25 kvadrat.

  • Publicerad 06:00, 16 feb 2017

Vi ser det inte som en långsiktig lösning för den enskilde, men det är bättre än vandrarhem, hotell eller villavagnar för den delen.

I år kommer 1 400 nyanlända som fått uppehållstillstånd att anvisas till Göteborg, och det är kommunens ansvar att ordna bostad. Fastighetsnämnden hoppas på att arbetet med 700 temporära bostäder snart ska komma igång, men fler behövs.

Idén om attefallshus för att lösa bostadsbristen kommer från engagerade privatpersoner, berättar fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).

– Det är en av många idéer som kommit och kan passa fastighetsägare som vill hyra ut till både nyanlända och andra grupper. Från vår sida handlar det om att hjälpa till och tillföra kunskap om exempelvis bygglov som kan vara ganska krångligt, säger han.

Underlättar ni ekonomiskt på något vis för dem som bygger?

– Inte i det här skedet eftersom kommunen enligt lagen om offentlig upphandling inte får beställa bostäder som attefallshus.

Hur stort intresset från Göteborgs villaägare är återstår att se och under mars månad kommer staden i samarbete med Boplats att arrangera en visning av hustypen.

– Vi ser det inte som en långsiktig lösning för den enskilde, men det är bättre än vandrarhem, hotell eller villavagnar för den delen, säger Jahja Zeqiraj.

Vad är planen om inga privatpersoner nappar på att bygga attefallshus eller hyra ut lägenheter?

– Då måste vi använda vårt bostadspolitiska verktyg som är vår egen allmännytta.

LÄS MER:

Sovsalar – sista utvägen för boende åt nyanlända

Inga flyktingbostäder på tomterna i centrum: "Vi söker inte bygglov"

Attefallshus

En "minivilla" på 25 kvadrat med kök, wc, dusch och sovloft.

Vatten och avlopp kopplas på det befintliga systemet.

Kostar ungefär 500 000 kronor beroende på grundstandard och tillval.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00