Exempel. Såhär kan ett attefallshus se ut. Foto: Wikimedia

Flyktingbostäder sökes – attefallshus nya hoppet

Att bygga temporära bostäder till nyanlända i Göteborg har visat sig lättare sagt än gjort och fortfarande är inte en enda färdigställd. Nu är politikernas nya hopp att villaägare ska öppna sina armar och bygga attefallshus på gården, minivillor på 25 kvadrat.

  • Publicerad 06:00, 16 feb 2017

Vi ser det inte som en långsiktig lösning för den enskilde, men det är bättre än vandrarhem, hotell eller villavagnar för den delen.

I år kommer 1 400 nyanlända som fått uppehållstillstånd att anvisas till Göteborg, och det är kommunens ansvar att ordna bostad. Fastighetsnämnden hoppas på att arbetet med 700 temporära bostäder snart ska komma igång, men fler behövs.

Idén om attefallshus för att lösa bostadsbristen kommer från engagerade privatpersoner, berättar fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).

– Det är en av många idéer som kommit och kan passa fastighetsägare som vill hyra ut till både nyanlända och andra grupper. Från vår sida handlar det om att hjälpa till och tillföra kunskap om exempelvis bygglov som kan vara ganska krångligt, säger han.

Underlättar ni ekonomiskt på något vis för dem som bygger?

– Inte i det här skedet eftersom kommunen enligt lagen om offentlig upphandling inte får beställa bostäder som attefallshus.

Hur stort intresset från Göteborgs villaägare är återstår att se och under mars månad kommer staden i samarbete med Boplats att arrangera en visning av hustypen.

– Vi ser det inte som en långsiktig lösning för den enskilde, men det är bättre än vandrarhem, hotell eller villavagnar för den delen, säger Jahja Zeqiraj.

Vad är planen om inga privatpersoner nappar på att bygga attefallshus eller hyra ut lägenheter?

– Då måste vi använda vårt bostadspolitiska verktyg som är vår egen allmännytta.

LÄS MER:

Sovsalar – sista utvägen för boende åt nyanlända

Inga flyktingbostäder på tomterna i centrum: "Vi söker inte bygglov"

Attefallshus

En "minivilla" på 25 kvadrat med kök, wc, dusch och sovloft.

Vatten och avlopp kopplas på det befintliga systemet.

Kostar ungefär 500 000 kronor beroende på grundstandard och tillval.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20