Flyttplanen: Volvo lämnar Hisingen för Liseberg

Liseberg vill expandera söderut och tillsammans med Volvo planerar de ett helt nytt upplevelsecentrum. – Volvo är intresserade av att komma igång så snabbt som möjligt, säger Per Osvalds på stadsbyggnadskontoret.

  • Publicerad 14:58, 10 feb 2020

Hotell och vattenpark är inte slutet för Lisebergs expansion. Med Örgrytevägen i norr, Södra vägen i väster och E6 i öster är söderut den enda möjliga vägen att växa. Där vill Liseberg bygga ut sitt nöjesfält och även ge plats ett nytt upplevelsecentrum för Volvo som ersättare till dagens Volvomuseum i Arendal.

Han efterträder sig själv som Lisebergs vd

– Volvo är intresserade av att komma igång så snabbt som möjligt. De har skissat väldigt långt i sitt kvarter och i den delen har de bra koll på hur det ska se ut både invändigt och utvändigt, säger Per Osvalds på stadsbyggnadskontoret.

Under fredagen beslutade byggnadsnämnden att skicka ut förslaget till detaljplan på granskning. Sedan är målsättningen att kommunfullmäktige kan ge detaljplanen grönt ljus innan sommaren och i så fall finns möjligheten att spaden sätts i marken redan i år.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har tidigare beskrivit planerna på ett nytt upplevelsecentrum som ett sätt att öppna upp Volvo så fler kan ta del av historien och Volvos betydelse för staden.

Under Volvos nya upplevelsecentrum är avsikten att bygga en stor parkeringsanläggning. Sammanlagt får området fler parkeringsplatser än vad det är i dag.

Utöver upplevelsecentrum innehåller detaljplanen även ett grönområde längs med Mölndalsån, möjlighet för området vid Rundqvist tryckeri att utvecklas och expansion av Liseberg.

– Liseberg har en mycket längre tidshorisont än Volvo som vill sätta igång redan nu i höst. Liseberg ska först bygga sitt hotell och vattenpark. Sedan är de nog mogna för etapp två med utökning av nöjesparken. Jag skulle tro att det är i slutet av genomförandetiden, om fem till tio år, säger Per Osvalds.

Lisebergs nya upplevelsehotell redo för byggstart

Löftet: Blir världens bästa inomhusvattenpark

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57