Får stanna. Mostafa Gholami skulle tvångsutvisas till Afghanistan men FN stoppade deporteringen i sista sekund. Foto: Privat

FN stoppade Mostafas utvisning

I går satt Mostafa Gholami i Migrationsverkets förvar i Kållered och väntade på att bli tvångsdeporterad. Men han sattes aldrig på planet mot Kabul. I sista minuten stoppade FN deportering. "Det känns skönt men jag tänker på de andra", säger han.

  • Publicerad 14:01, 11 okt 2017

Göteborg Direkt har tidigare berättat om Mostafa Gholami som trots dödshot riskerade att tvångsdeporteras till Afghanistan. Bengt Sjöberg som är pastor berättar att de jobbade hela natten till tisdagen med att översätta handlingar för att skicka till ett FN-kontor i Schweiz som har auktoritet att inhibera beslut om deportering.

I går kväll kom uppgifter om att Mostafa Gholami inte skickades med på planet. FN gick in och satt stopp för utvisningen.

– Det stämmer. Det är därför jag skrattar. Jag är så glad, säger Anki Pettersen, som har varit Mostafas lärare.

Blandade känslor

Mostafa Gholami är lättad och tacksam för allt arbete som har lagts ner för att hjälpa honom. Samtidigt har han svårt att verkligen glädjas när han vet att några av hans kompisar har landat i Kabul.

– Det känns skönt men jag tänker på de andra, säger han.

Polisen meddelade igår att det var tio personer som sattes på planet. Enligt uppgifter från Afghanistans myndigheter skulle totalt 17 personer landa i Kabul idag. Vilket innebar att sju personer inte flögs iväg.

– Vi har kännedom om fem verkställighetshinder men rimligtvis är det två till som av någon anledning inte sattes på planet, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket ”Vi står inte ut”.

Ifrågasätter rättssäkerheten

Både Kinna Skoglund och Anki Pettersen upplever att det är anmärkningsvärt att FN måste gå in och stoppa en utvisning.

- När 7 av 17 inte skickades med kan man fundera på om det verkligen är en rättssäker process när det sker bara några timmar innan. Det är ett tecken på att det inte stämmer. Det ska inte gå att stoppa om allt har gått rätt till, säger Kinna Skoglund.  

Vill tillbaka till skolan

Mostafa Gholami sov hos en kompis i natt. Han har redan kontaktat rektorn på sin gamla skola som välkomnar honom tillbaka.

– Det känns bra att börja skolan igen. Jag har missat nästan tre månader.

Idag ska Mostafa Gholami besöka Migrationsverket igen. Arbetet med att han ska få stanna i Sverige och få ett beslut om uppehållstillstånd fortsätter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG