"Feltolkat". Kommunalrådet Jörgen Fogelklou anser att partikollegan Richard Jomshofs citat blivit feltolkade. Foto: Jonathan Othen

Fogelklou (SD): "Feltolkat"

Kommunalrådet och gruppledaren Jörgen Fogelklou (SD) anser att partikollegan Richard Jomshofs citat har blivit feltolkade.

  • Publicerad 05:30, 25 mar 2021

Lovisa Hansson

073-620 14 59
lovisa.hansson@goteborgdirekt.se

Delar SD i Göteborg den syn på islam som Richard Jomshof har uttalat?

– Det är en riksfråga egentligen, som jag inte kan svara på. Och det som Richard Jomshof har sagt, det får han stå för. Men jag kan säga att jag tolkar hans citat på ett annat sätt än vad andra har gjort, säger Jörgen Fogelklou.

Hur tolkar du det?

– Han sa det i en kontext. Sammanhanget är att det finns problem i muslimska länder i Mellanöstern som vi inte vill ha i Sverige. Den åsikten delar jag. Huruvida de problemen beror på religionen, det politiska styret eller vad det är, det kan inte jag svara på. Sedan får man gärna tro på islam men man måste respektera det som gäller i Sverige. Att samhället är sekulärt exempelvis, säger Jörgen Fogelklou och tillägger:

– Däremot så är det viktigt att tänka på hur man uttrycker sig, speciellt när man har en hög position i samhället.

Muslimer går samman efter SD-uttalandet

"Det gör ont i hjärtat att höra"

Förra veckan var Fogelklou en av de lokala politiker som fick Muslimska samverkansgruppens uttalande via mejl.

– Ja, jag har tagit del av det och ska svara dem.

Vad tänker du om resonemanget att Jomshofs uttalanden är splittrande?

– Klart att man kan dela deras oro för en splittring i samhället, men jag tycker att det är polariserande i sin tur att feltolka vad han sagt, säger Jörgen Fogelklou.

Vi är GBG