Öppet. Rebecca Hallqvist en av odlarna i Slaktarens Trädgård förbereder inför torsdagens självplock. Foto: Lina Isaksson

Följ med in i Slaktarens trädgård

Slakthuset, Kvibergs kaserner och Musikens hus är platser där nya stadsodlingar har etablerats. Det är Higab tillsammans med arkitektkollektivet The Foodprint Lab som står bakom satsningen. Tanken är att få liv i döda ytor och nya möjligheter för odlare.

  • Publicerad 11:57, 19 sep 2019

Ringblommorna sjunger på sista versen. Skotten från den nysådda koriandern är däremot redo för att växa i kapp med physalis, polkabetor, lila morötter, gurkor, tomater och brysselkål – för att nämna några gröna exempel - i den varierande men småskaliga stadsodlingen.  

I Slaktarens trädgård intill Slakthuset i Gamlestaden frodas såväl grödorna som kärleken till odling.

– Vi har självplock en dag i veckan och säljer det som vi har odlat. Det blir ett trevligt möte mellan folk som bor eller jobbar i närheten, säger Rebecca Hallqvist.

Tillsammans med Johanna Braaf och Louise Broo har hon fått möjlighet att odla kommersiellt på en av Higabs fastigheter.

Det kommunala bolaget har i samarbete med arkitektkollektivet The Foodprint Lab nyligen etablerat tre stadsodlingar vid; Kvibergs kaserner, Musikens hus och här vid Slakthuset.

– Vi tycker det är ett bra sätt att utnyttja oanvända ytor och förhoppningsvis skapa en trivsammare miljö. Det är extra spännande att det finns kommersiella aktörer som vill bedriva näringsverksamhet genom att odla stadsnära och samtidigt erbjuda sina produkter till försäljning lokalt, säger Johan Carlsson, marknadschef på Higab.

Satsningen är en del av stadsodlingsprojektet Grow Gothenburg, en plattform där privata markägare eller fastighetsägare kan matcha odlingsbar mark med odlare.

– Vi såg att det finns ett stort värde för staden att jobba mer tillsammans. Det finns oanvända ytor som upplevs otrygga eller rent av kostar pengar att bara klippa gräset på. Vår vision är att omvandla platserna och skapa liv på fastigheten samtidigt som man skapar en yta för de som vill odla, en win win-lösning, säger Jonathan Naraine, projektledare på The Foodprint Lab Arkitekter som står bakom Grow Gothenburg.

Slaktarens Trädgård . Rebecca Hallqvist med odlarvännerna Johanna Braaf och Louise Broo Foto: Privat

De tre odlingsområden har utformats på olika sätt, dels för att lyfta den närliggande miljön dels för att passa olika slags odlare.

Vid det tidigare militärmuseet i Kviberg har platsen utformats för att smälta in i den kulturhistoriska miljön. Där sköts odlingarna av en förening och stadsbönder som driver företag på plats och säljer både grönsakskassar till privatpersoner och levererar till restauranger i Göteborg.

På baksidan av Musikens Hus har fyra parkeringsplatser omvandlats till en grön oas med flyttbara odlingslådor, sittplatser och ett trädäck.

– Där har de en tillsammansodling. Det är omkring sju personer som sår, skördar, rensar och vattnar gemensamt. De får dela på både det roliga och det tråkiga, säger Jonathan Naraine.

För tjejerna i Slaktarens trädgård är odling främst en hobby. Alla tre har heltidsjobb som de inte har tänkt att lämna. Men Rebecca Hallqvist tycker ändå att det är problematiskt att det är svårt att få snurr på ekonomin som stadsbonde.

– Det är sorgligt att det inte ska gå att leva på det. Inte för att staden ska kunna producera all mat men att inte kunna leva på att odla grönsaker när vi uppenbarligen äter massa grönsaker är konstigt. Då betalar vi kanske för lite för vår mat, säger hon.

Vill göra Slakthusområdet till mat- och dryckesmecka

Odlingssäsongen börjar lida mot sitt slut. Grönkålen och släktingen palmkål står stadig i jorden och förväntas klara både frost och vintern. Men först är det frösamlartider.

– Man väljer en tomat, äter den och sparar fröna för att sedan plantera dem till våren. Det är kul att kunna sluta cirkeln, säger Rebecca Hallqvist.

Här kan du hitta odlingsmark:

GrowGbg är en plattform där privata markägare eller fastighetsägare kan matcha odlingsbar mark med odlare.

Läs mer: https://growgbg.com/