Brott. Alla måste vara skrivna på adressen där man bor. Foto: Mostphotos

Folkbokföringsbrott vanligast i Göteborg

Det är ett brott att inte vara skriven på adressen där man bor på. Sedan lagändringen, 2018 sticker Göteborg ut med flest åtal i hela landet, rapporterar tidningen Hem & hyra

  • Publicerad 16:24, 15 mar 2021

Nu gör vi det mer strukturerat och har en lägre nivå på vad vi anmäler.

Alla som flyttar måste anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka.

Missar man att flyttanmäla eller bor på en adress som man inte har anmält kan det vara ett folkbokföringsbrott, vilket kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse.

Det spelar ingen roll om du haft oskyldiga avsikter, rapporterar Hem & hyra som har granskat alla fall som hittills nått domstol sedan lagen inrättades år 2018.

Tidningen tar upp flera fall där missförstånd och okunskap har lett till såväl dryga böter som en brottsstämpel.

Flest åtal i Göteborg

Kartläggningen visar också att Västsverige står för två tredjedelar av landets åtal. Över hälften av alla som har åtalats är göteborgare, vilket innebär 66 åtal sedan 2018.

Det är främst hyresvärdarna som står bakom tipsen som leder till utredningar.

– Det handlar om att ta ett gemensamt samhällsansvar, säger Annika Öby, verksamhetschef, Störningsjourens till Hem & Hyra.

Störningsjouren hanterar misstänkta oegentligheter bland 70 000 hyresgäster hos Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder.

Vill åt svartkontrakt

De menar att det främst är svartuthyrning man vill åt men numera tipsar Störningsjouren regelbundet vidare om folkbokföringen är fel.

Många riskerar att skriva sig fel utan att förstå det, konstaterar Annika Öby.

– Vi hade ett samarbete med Skatteverket en period och lämnade in ganska mycket. Nu gör vi det mer strukturerat och har en lägre nivå på vad vi anmäler. Jag tycker att vi har en skyldighet till det. Och det är inte vi som ska döma, säger hon.

Vid årsskiftet hade Göteborgs tingsrätt hunnit avgöra 33 fall av misstänkt folkbokföringsbrott varav 80 procent av fallen ledde till fällande domar.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00