Folkets Hus Hammarkullen räddat

Förslaget var att Folkets hus Hammarkullen inte skulle få några pengar i år. Ett miljonbidrag från politikerna räddade verksamheten. "En enorm seger men framtiden är ändå osäker", säger ordförande i föreningen.

  • Publicerad 13:38, 4 mar 2020

Vi kände tydligt att det är nya vindar som blåser och ett nytt politiskt landskap, där mötesplatser inte är prioriterade på samma sätt.

Det var med nöd och näppe som det stod klart att Folkets hus Hammarkullen klarar sig – i alla fall ett år till.

Inför det senaste politikermötet i Angereds stadsdelsnämnd var förslaget att Hammarkulleborna inte skulle få ett enda öre till sitt populära Folkets hus.

Men ett yrkande från oppositionspartierna som innebar ett bidrag på en miljon kronor räddade verksamheten.

– Jag och alla här i huset är glada och lättade. Vi hade sökt 1,3 miljoner men eftersom förslaget inför möte var noll så är det klart att en miljon känns som en enorm seger. Det vi vet nu är att Folkets hus inte ska stänga, säger Maria Wångersjö, ordförande i den ideella föreningen Folkets hus Hammarkullen och boende i området.

Nu rustas Hammarkullen upp

Kärvt trots miljonen

När beskedet har sjunkit in, att verksamheten får mindre pengar än vad som faktiskt krävs, känns situationen tuff trots miljonbidraget.

– Vår målsättning är att det ska vara ett levande och öppet hus men hur gör vi det med en peng som är mindre än vad vi behöver. Därför måste vi använda den här miljonen väldigt klokt så att vi kan säkra vår fortsätta överlevnad.

För tillsammans med miljonen var politikerna noga med att poängtera att detta är ett engångsbidrag, menar Maria Wångersjö.

–  Alla partier är överens om att det är jätteviktig att ha mötesplatser där folk kan mötas för fest och gemenskap, bildning och kultur. Och att det är jätteviktigt med levande torg och föreningsliv. Men samtidigt är det tydligt att alla politiker inte tycker att det är värt att lägga några pengar på, säger hon och tillägger:

– Mötesplatser ska bara finnas, oavsett vilket område man verkar i och vilka förutsättningar det finns.

Är Folkets hus Hammarkullen van vid den här osäkra situationen?

– Nej, egentligen inte. Det har alltid varit olyckligt att vi har behövt söka pengar varje år men samtidigt har det funnits en regelbundenhet. Det här året var exceptionellt. Vi kände tydligt att det är nya vindar som blåser och ett nytt politiskt landskap, där mötesplatser inte är prioriterade på samma sätt. Det är stor skillnad från tidigare år.

Stolta bröder inspireras av Hammarkullen

Foto: Johnny Kääpä / Byrd

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20