VÄGHÖJNING. Arbetet med väghöjningen pågår just nu utanför Folkteaterns nödutgång och dekorintag. Foto: Folkets hus

Folkteatern: Vägbygget hotar vår verksamhet

Folkteatern är oroliga över att vägarbeten kan komma att blockera deras nödutgång och dekorintag. Men på kommunen menar man att det inte finns anledning till oro.

  • Publicerad 17:02, 23 okt 2020

I området runt Järntorget är mycket på gång, bland annat bygget av nya hotell Draken som gjorde att Folkteatern för ett år sedan fick flytta sitt dekorintag.

Som en del i arbetet med detaljplanen i området behöver nu vägen norr om Folkets hus höjas med ungefär en meter – samma väg som Folkteatern har sitt nya dekorintag.

Folkteatern menar att om arbetet fortsätter kommer de inom kort behöva stänga sin verksamhet eftersom både nödutgång och dekorintag kommer blockeras.

– När vi har försökt att ha en dialog med kommunens tjänstemän om hur vägbygget kan justeras för att ta hänsyn till vår verksamhet, stängs dörrarna, säger Lotta Lekvall, VD på Folkteatern, i ett pressmeddelande.

Som ett sista rop på hjälp överräckte Folkteaterns ensemble på fredagseftermiddagen ett brev från teaterns styrelse med en vädjan om hjälp till Göteborgs Stads kommunstyrelse.

– Är kommunens avsikt att stänga Folkteatern, navet i de planerade Kulturkvarteren? Den skada Folkteatern riskerar att lida är uppenbart oproportionerlig i förhållande till stadens nytta av att genomdriva väghöjningen på detta sätt, säger Lotta Lekvall.

Folkteatern är hyresgäst hos Folkets hus och enligt kommunen är det med dem man för diskussioner.

– Jag tror det är en missuppfattning i kommunikationen. Från Folkteaterns sida har man reagerat lite för mycket på den här frågan. Med en god dialog löser man det här. Folkets hus är ytterst ansvariga som fastighetsägare, så Folkteatern behöver gå till Folkets hus om det som rör deras verksamhet. Sedan har Folkets hus diskussion med staden. Det är den kommunikationen staden haft. I stället för att vara sura på varandra måste vi hitta en bra gemensam lösning, säger Abdurrahman Toryalay, Älvstrandens projektledare för Masthuggskajen.

Så Folkteatern behöver inte vara oroliga för att nödutgång och dekorintag blockeras?

– Absolut inte. Min personliga bedömning är att det här är väldigt enkelt att lösa genom att ha en avstämning och komma med de synpunkter man har i skrift välformulerat i stället för att det blir massa spekulationer, säger Abdurrahman Toryalay.

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40