VÄGHÖJNING. Arbetet med väghöjningen pågår just nu utanför Folkteaterns nödutgång och dekorintag. Foto: Folkets hus

Folkteatern: Vägbygget hotar vår verksamhet

Folkteatern är oroliga över att vägarbeten kan komma att blockera deras nödutgång och dekorintag. Men på kommunen menar man att det inte finns anledning till oro.

  • Publicerad 17:02, 23 okt 2020

I området runt Järntorget är mycket på gång, bland annat bygget av nya hotell Draken som gjorde att Folkteatern för ett år sedan fick flytta sitt dekorintag.

Som en del i arbetet med detaljplanen i området behöver nu vägen norr om Folkets hus höjas med ungefär en meter – samma väg som Folkteatern har sitt nya dekorintag.

Folkteatern menar att om arbetet fortsätter kommer de inom kort behöva stänga sin verksamhet eftersom både nödutgång och dekorintag kommer blockeras.

– När vi har försökt att ha en dialog med kommunens tjänstemän om hur vägbygget kan justeras för att ta hänsyn till vår verksamhet, stängs dörrarna, säger Lotta Lekvall, VD på Folkteatern, i ett pressmeddelande.

Som ett sista rop på hjälp överräckte Folkteaterns ensemble på fredagseftermiddagen ett brev från teaterns styrelse med en vädjan om hjälp till Göteborgs Stads kommunstyrelse.

– Är kommunens avsikt att stänga Folkteatern, navet i de planerade Kulturkvarteren? Den skada Folkteatern riskerar att lida är uppenbart oproportionerlig i förhållande till stadens nytta av att genomdriva väghöjningen på detta sätt, säger Lotta Lekvall.

Folkteatern är hyresgäst hos Folkets hus och enligt kommunen är det med dem man för diskussioner.

– Jag tror det är en missuppfattning i kommunikationen. Från Folkteaterns sida har man reagerat lite för mycket på den här frågan. Med en god dialog löser man det här. Folkets hus är ytterst ansvariga som fastighetsägare, så Folkteatern behöver gå till Folkets hus om det som rör deras verksamhet. Sedan har Folkets hus diskussion med staden. Det är den kommunikationen staden haft. I stället för att vara sura på varandra måste vi hitta en bra gemensam lösning, säger Abdurrahman Toryalay, Älvstrandens projektledare för Masthuggskajen.

Så Folkteatern behöver inte vara oroliga för att nödutgång och dekorintag blockeras?

– Absolut inte. Min personliga bedömning är att det här är väldigt enkelt att lösa genom att ha en avstämning och komma med de synpunkter man har i skrift välformulerat i stället för att det blir massa spekulationer, säger Abdurrahman Toryalay.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12