Dödsolycka. Foto: Sacharias Källdén

Föll tolv meter – företag krävs på miljonbelopp

När en byggnadsarbetare skulle utföra arbete på ett tak till ett lägenhetshus i Hjällbo gav skyddsanordningen plötsligt vika. Nu ska fallskyddsföretaget böta.

  • Publicerad 14:34, 9 sep 2021

Det var i januari 2018 som en man i 30-åldern arbetade med ett tak på ett av lägenhetshusen i Hjällbo.

När han tog tag i det monterade skyddsräcket, gav det plötsligt vika och mannen störtade ner till marken. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen men mannens liv gick inte att rädda.

Man dog efter fall på 16 meter

Händelsen har utrett som ett arbetsmiljöbrott vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, där företaget som monterade skyddsanordningen har stått som åtalad.

Hade gjort kontroll

Dödsolyckan skedde, trots att företaget gjort en kontroll av skyddsräcket efter att man installerat det.

– Företaget hade kontrollerat dragfastheten i fasaden och bedömt att värdena var bra, säger vice chefsåklagare Jörgen Lindberg till Nyhetsbyrån Siren.

Vid utredning av säkerhetsanordningen har man däremot hittat en rad brister. Exempelvis var räckessystemet inte lämplig att fästa i den sortens fasad som det aktuella huset hade. Enligt strafföreläggandet anser man att det åtalade företaget inte gjort allt som skäligen kunnat krävas för att förebygga att olyckan.

Ska betala skadestånd

Företaget har nu fått ett strafföreläggande och ska betala en miljon kronor i företagsbot. De ska även betala skadestånd till den avlidne mannens anhöriga.

Företaget som den avlidne byggarbetaren arbetade för har inte varit misstänkta för något brott.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00