Förälder om Römosseförskolan: "Tragiskt"

Beskedet om att Römosseförskolan kommer att behöva stänga togs emot med chock och sorg bland personal liksom hos föräldrar till de barn som är inskrivna i förskolan. "Känns inte som att man tagit hänsyn till barnens bästa" säger Fatima Kharoush, förskolelärare.

  • Publicerad 05:30, 4 nov 2021

Här i Sverige pratar vi mycket om barns rättigheter och barnkonventionen. Hur kan man då göra så här mot barnen när det är den ansvarige som gjort fel?

Förra veckan stod det klart att Skolinspektionen valt att återkalla godkännandet för huvudmannen Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, som driver de tre Römosseskolorna i nordöstra Göteborg.

Senare samma dag som beskedet kom tog politikerna i Göteborgs stads förskolenämnd beslutet att stänga Römosseförskolan i Hammarkullen. Det gjorde de genom att dra in godkännandet för huvudmannen Framstegsskolan att driva förskolan.

Beskedet kom som en chock för förskolelärare Fatima Kharoush och hennes åtta kollegor. När GöteborgDirekt besökte förskolan har det gått knappt ett dygn sedan de fick beskedet om nedläggningen.

– Vi läste om beskedet i media, det var ingen från varken Göteborgs stad eller skolledningen som informerade oss. Vi visste så klart att huvudmannen granskades, men alla artiklar har handlat om grundskolorna, inte förskolan. Vi känner oss helt överkörda av det här beslutet, berättar Fatima.

Römosseskolans tidigare rektor åtalas igen

"Tårarna bara rinner"

Hennes kollega Asma Salih fyller i:

– Varken vi eller föräldrarna var förberedda på detta. Och föräldrarna är så oroliga för sina barn och vad som ska hända nu. De kommer hit till förskolan för att få svar och tårarna bara rinner. Det här var en trygg plats för barnen som nu försvinner.

Redan 7 november ska förskolan stänga. För de barn och vårdnadshavare som skulle resa bort under höstlovet innebar det ett hastigt farväl förra veckan.

– Vi har full förståelse att lagar måste följas, men det känns inte som att man tagit hänsyn till att vi som jobbar på förskolan är människor eller tänkt på barnens bästa med det här beslutet, säger Fatima Kharoush.

"Har gått så snabbt"

Föräldern Rana Mahmoud, vars yngsta dotter går på Römosseförskolan, ställer också sig frågande till varför kommunen inte kunde vänta till terminens slut med att stänga förskolan.

– Det har gått så snabbt, man har knappt hunnit förstå vad det är som händer. Min dotter frågar varför, men jag har knappt själv några svar till hennes eller hennes två äldre syskon som går på Römosseskolan. De är alla tre jätteledsna för detta.

"Så tragiskt"

Familjen bor i Hjällbo och både Rana och hennes man studerar till lärare. Tryggheten med en skola där de flesta elever följs åt från förskoleklass till högstadiet var viktigt för Rana när de valde skola till sina barn.

– Det här beslutet är så tragiskt för barnen. Här i Sverige pratar vi mycket om barns rättigheter och barnkonventionen. Hur kan man då göra så här mot barnen när det är den ansvarige som gjort fel?, undrar Rana Mahmoud.

Förskolenämndes beslut om att dra in godkännandet för Framstegsskolan att driva Römosseförskolan kan överklagas. Vid GöteborgDirekts pressläggning hade det inte skett än.

Römosseförskolan stängs:

• Beslutet att stänga Römosseförskolan grundar sig enligt förskolenämnden i att huvudmannen, Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, anses vara olämplig att driva en förskolan.

• I ett pressmeddelande ger Amanda Larsson, enhetschef för tillsyn- och juridikenheten på förskoleförvaltningen, en bakgrund till beslutet: "Förskolans styrelse har inte tagit ansvar för att se till att förskolans ekonomi sköts på ett korrekt sätt. Styrelsen har också försvårat tillsyn och myndighetsutövning".

• Vårdnadshavare till barn på Römosseförskolan ska få erbjudande om plats på kommunal förskola nära där man bor.

Visa merVisa mindre