Lekstund. Sandra Panasco och dottern Amelia, sju månader, gör det bästa av situationen när mötesplatserna för föräldralediga håller stängt. Foto: Johanna Roos

Föräldraledig under pandemin: "Saknar gemenskapen"

Varje vecka kommer i snitt 300 föräldrar och barn till öppna förskolan Axel i Högsbo för att umgås och leka. Efter stängningen i november satsar man nu på digitala sångsamlingar. För Sandra Panasco från Frölunda blev föräldraledigheten inte som hon tänkt sig.

  • Publicerad 05:30, 17 feb 2021

Man behöver någon som förstår en, som kan bolla tankar och idéer och som man kan få ut sin frustration hos.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den 4 november meddelades att alla stadens öppna förskolor skulle stängas för att bromsa smittspridningen av covid-19.

På öppna förskolan Axel i Högsbo mottogs beskedet med förtvivlan hos många föräldralediga.

– Folk hade fullskalig panik och undrade vad de skulle ta sig till nu. Det var många telefonnummer som byttes där sista dagen, säger Anna Holmqvist, pedagog.

I vanliga fall har de runt 60 besökare om dagen, både barn och föräldrar inkluderat.

Under förra året tvingades man successivt begränsa antalet och innan stängningen var man nere på tio familjer åt gången.

Anna Holmqvist och kollegan Carina Hamdi vittnar om att öppna förskolan är en viktig arena där man stöttar varandra i föräldraskapet. De befarar att många nyblivna föräldrar riskerar att må dåligt till följd av isoleringen.

Bolla tankar

För 23-åriga Sandra Panasco från Frölunda som fick sitt första barn, dottern Amelia, i somras blev föräldraledigheten inte riktigt som hon föreställt sig.

– Jag tänkte att vi skulle fika med andra mammor på stan, öppna förskolan, babysim och ta promenader. Istället blev det bara promenader och det blir ju väldigt enformigt i längden.

Coronapandemin satte även stopp för BVC:s föräldragrupper och därför är hon tacksam över att kunna umgås med en granne som fick barn samtidigt.

– När man är hemma med en bebis hela dagarna är det skönt att få prata med en vuxen människa. Man behöver någon som förstår en, som kan bolla tankar och idéer och som man kan få ut sin frustration hos.

Biblioteket startar digital bokcirkel

Sångstund och pratgrupper

Stängningen av öppna förskolorna gäller fram tills den 31 mars, men beslutet kan komma att ändras beroende på smittläget.

I väntan på att kunna öppna för fysiska träffar igen genomför de öppna förskolorna digitala sångstunder som man kan koppla upp sig på.

– Det blir ett sätt att fortsätta vara synliga för våra besökare. Samtidigt vill vi nå ut till nya familjer så att de får ett ansikte på oss och hittar hit när vi kan öppna igen, säger Carina Hamdi.

I måndags sände de sin första sångsamling live från Axelhuset i Högsbo och nu har de fler digitala aktiviteter på gång.

– Ambitionen är att vi även ska starta upp någon form av digitala pratgrupper där man kan lära känna varandra i en liten grupp och dela sin vardag genom skärmen, säger Anna Holmqvist.

Här glänser Biskopsgårdens föreningar på digital scen

Vi är GBG