Rivningshotad. Föräldrarna Malin Strömberg, Zara Ek och Maria Kihlgren befarar att gemenskapen i området går förlorad om Lonsegårdens förskola stängs. Foto: Johanna Roos

Föräldrar rasar när förskolorna ska stängas

Lonsegårdens förskola i Grimmered är en av tre mindre förskolor i västra Göteborg som stängs nästa år. Anledningen är för få barn i förhållande till antalet platser. "Hela vår tillvaro skakas av detta", säger föräldern Maria Kihlgren.

  • Publicerad 05:30, 4 nov 2020

Man tänker på sina barn och sin förskola, men vi måste se till hela områdets bästa.

På bara några minuter promenerar Maria Kihlgren, Malin Strömberg och Zara Ek med sina barn till Lonsegårdens förskola i Grimmered.

– Förskolan ligger mitt i området och där går alla barn häromkring. Vi har en fin gemenskap och träffas ofta på vägen hem och barnen kan leka en stund.

Men nu är dagarna i den gemytliga tillvaron räknade.

Från och med nästa höst tvingas de istället sätta sig i bilen för att åka de sju minuterna upp till Svetsaregatans förskola i Rud.

Anledningen är att Lonsegårdens förskola samt Turkosgatans och Karneolgatans förskola i västra Göteborg stängs. Detta eftersom det finns för få barn i områdena i förhållande till antalet platser.

30 barn tvingas flytta när förskola stängs

Blir flexenheter

De tomma lokalerna kommer till en början att användas som så kallade flexenheter, som kommer att kunna öppnas upp vid behov.

– Det långsiktiga målet är att inte behöva öppna dem, men vi ser hur det ser ut inför våren 2021, säger Johan Forsstrand, utbildningschef på förskoleförvaltningen område väster.

Ett bekymmer har länge varit stora skillnader i antalet barn på hösten jämfört med våren.

– Under de senaste åren har vi haft omkring 200 färre barn på hösten. Det har inneburit nya organisationer för rektorerna varje år, något som även påverkar barnen.

Beskedet: Förskola i Lundby stänger

Flera problem

Maria Kihlgren har svårt att se hur beslutet skulle bli till någon fördel för barnen.

– Närheten försvinner, biltrafiken ökar och att kanske behöva skola in sitt barn på en tillfällig flexenhet för att sedan behöva byta blir en otrygghet.

– Det är dessutom redan problem med att ungdomar sitter på förskolegården och festar och skräpar ner på kvällar och helger. Hur ska det då bli när lokalen ska stå tom?

Föräldrarna upplever att det tagits för lite hänsyn till deras situation.

– Jag tycker att det känns som ett lättvindigt beslut där man inte tänker på hur det faktiskt påverkar hela vår vardag.

Allas bästa

Hon menar att det dessutom pågår ett generationsskifte i området som i framtiden kommer att generera fler barn.

– Nu kommer barnen som flyttar hit att gå miste om den fina tillvaro som vi har idag.

Johan Forsstrand menar att han har förståelse för föräldrarnas oro.

– Det uppstår alltid oro när man gör förändringar på förskolor. Man tänker på sina barn och sin förskola, men vi måste se till hela områdets bästa.

God natt för stadens dygnet runt-förskolor

Malin Strömberg, Maria Kihlgren och Zara Ek vädjar till förskoleförvaltningen om att få ha kvar sina barns förskola på Lonsegårdsvägen. Foto: Johanna Roos

Förskolorna som stänger 2021

Lonsegårdens förskola, Grimmered

erbjuds plats på Svetsaregatan

Karneolgatans förskola, Frölunda

erbjuds plats på Beryllgatan eller Smultronvägen

Turkosgatans förskola, Tynnered

erbjuds plats på Lilla Grevegårdsvägen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG