BUSS 36. Boende i Säve rasar efter Västtrafik förändringar på busslinjen som på dagtid bland annat hoppar över åtta hållplatser. Foto: Mostphotos/ Peter Lindberg (bilden är korrigerad)

Föräldrarnas ilska: "Barn blir strandsatta"

Västtrafik har prioriterat bort bussen till Säve. Det menar boende i området i samband med förändringar på linje 36. ”Barnen bli strandsatta och får en orimligt lång resa runt Göteborg för att komma till skolan," säger Sävebon Ulrika Skoog.

  • Publicerad 14:09, 11 dec 2019

Ulrika Skoog upprörs över att barnen i området inte kan ta bussen på samma sätt till skolan efter att Västtrafik ställer in och ändrar turerna på linje 36. Foto: Privat

När Västtrafik byter tidtabell 15 december uppstår problem för flera boende i Säve.  

Det handlar främst om linje 36 som får ny sträckning och tidtabell.

– Det största problemet är att våra barn är enormt oroliga. De vet inte hur de ska komma till skolan i tid, säger Ulrika Skoog som bor i Säve.

Hon pekar på att förändringarna på linje 36 innebär att bussen inte längre stannar på åtta hållplatser dagtid.

Sista chansen: Nu höjs priset i kollektivtrafiken

Det i sin tur betyder att boende utmed den sträckan i fortsättningen inte kan byta till anslutande buss.

– Om våra barn börjar efter klockan 9.00 eller slutar innan klockan 15.00, kan de inte åka bussen överhuvudtaget.

Samtidigt drar Västtrafik ner på turtätheten under rusningstrafik vilket också påverkar barnens resväg till skolan.

Från 26 minuter med buss till skolan i Skra Bro, elva kilometer bort till över en timmes restid via Kungälv och Hjalmar Brantingsplatsen och därifrån vidare till Trulsegårdsskolan för att komma i någorlunda tid.

– Annars får barnen åka hemifrån 6.01 och stå utanför skolan och vänta i en timme. Det blir samma problem på hemvägen. Hur kan Västtrafik göra så här mot våra barn. De är barn och kan inte bara ta bilen.

Nu stannar inte längre bussen i Helgered

"För få resenärer"

Enligt Västtrafik handlar förändringen främst om att det är för få resenär per tur på den aktuella linjen.

– Det är inte miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart att köra med så lite resenärer. Under dagtid har det på vissa sträckor inte funnits några resenärer, säger Anders Klinga, biträdande affärschef, Västtrafik.

Men Ulrika Skoog är inte övertygad.

– Västtrafik förstår inte att våra barn blir utsatta när de varken kan ta sig till skolan, aktiviteter eller kompisar. Vi bor i Göteborgs kommun inte på landet. Alla borde ha rätt att kunna ta sig till skolan, säger hon.

Man har alltså ingen rätt att kunna ta sig till skola, aktiviteter och vänner i sitt närområde?

– Det är ingen i Säveområdet som har gjort det i den omfattningen att vi kan upprätthålla kollektivtrafiken. Hade det funnits resande hade det synts i våra kundresesystem och då hade situationen varit annorlunda, säger Anders Klinga och tillägger.

– När det kommer till skolskjuts är det kommunen som är ansvarig.

Trafikfarlig väg som alternativ

Förutom att bussen inte stannar på en lång sträcka finns där inte heller en säker cykel- eller gångväg.

– Kongahällavägen är väldigt trafikerad i rusningstrafik och har ingen vägren. Där cyklar och kör våra barn moppe. Det kommer att hända en olycka.

Västtrafik fyrdubblar biljettkontrollerna

Ulrika Skoog har ansökt om skolskjuts till sin femtonåriga dotter men poängterar samtidigt att bristfällig kollektivtrafik drabbar många i Säve.

– Det finns flera pensionärer som inte får någon rörelsefrihet. De som bor där bussen inte längre stannar kan inte ta sig någonstans eftersom det inte finns någon gångväg.

Förändringar på linje 36

Linje 36 
På vardagar mellan klockan 09:00-15:00 och efter klockan 18.00 samt lördag och söndag får linjen Säve flygplats som ändhållplats.

Linjen kör som idag från Hjalmar Brantingsplatsen till och med hållplats Åseby och vänder vid före detta passagerarterminalen. 

Hållplatser som blir utan trafik utanför rusningstrafik är Askesby, Trädet, Öxnäs, Karlshed, Säve station, Sävedal, Bärby norra, Bärby korsväg. 

På vardagar mellan klockan 06.00-09.00, 14:00-18:00 kör linjen sträckan Säve Flygplatsväg-Säve station en gång i timman istället för var 30:e minut.

Den sista turen, som idag avgår från Säve Station klockan 00:53 dras in på grund av få resenärer.

Källa: Västtrafik

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11