Förbjuden poesi i nyskriven pjäs på Stadsteatern

Forough Farrakhzad skakade om Iran på 50- och 60-talen med sin poesi och film. Senare förbjöds hennes dikter. Nu berättas hennes liv i nyskrivna pjäsen "Upprorets poet" på Göteborgs stadsteater.

  • Publicerad 13:26, 23 nov 2018

Författaren och regissören Rebecca Örtman pratar om mod flera gånger. Modet hos den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad. Modet hos skådespelarna. Modet hos författarkollegan Jila Mossaed, nybliven ledamot i Svenska Akademien. Ja, modet även hos henne själv, som antog utmaningen att skriva en pjäs om Forough Farrokhzad.

– Ja, dessutom var det modigt av Pontus Stenshäll att våga tacka ja till den, säger hon.

Pontus Stenshäll är Göteborgs stadsteaters konstnärlige ledare och den som fattar besluten om vad som ska spelas. Han lät sig övertygas.

– Men jag tyckte den skulle spelas på stora scenen. Men det blir bra här också, säger Rebecca Örtman dagar innan premiären på Studion.

"Upprorets poet" är en föreställning med musik, koreografi, poesi, sång och dramatik. De fem skådespelarna glider in och ut ur rollerna.

– Det dröjde rätt länge i processen till jag kom på att det bara skulle vara kvinnor som spelar. Det vill säga att de också gör de manliga rollerna.

Rebecca Örtman träffade Jila Mossaed under ett arbete med ett annat projekt. Hon blev nyfiken på iranskan, poet som Forough Farrokhzad, som tvingats fly till Sverige 1987.

– Forough Farrokhzad är Iran före revolutionen. Jila Mossaed är Iran efter revolutionen. På 60-talet var Iran ett modernt land, så 15 år senare försvann allt på grund av den islamska regimen.

Intresset för Iran och landet poesi väcktes hos Rebecca Örtman. När hon fann Forough Farrokhzads poesi insåg hon sprängkraften i texterna.

– Där finns en kraft som kokar av sensualism kombinerat med allvar, förklarar Rebecca Örtman.

– När jag berättade om henne för Jila Mossaed, sa hon "Visste du inte vem Forough Farrokhzad var? Hon är en av mina idoler".

Därför var Jila Mossaed också initialt tveksam till att skriva en pjäs om sin förebild.

– Hon sa "Nej, nej. Hon är för betydelsefull". Men motstånd är bra, jag propsade på att det skulle gå, säger Rebecca Örtman.

– Så fick jag svaret att "Ok, vi gör väl ett försök".

Det har blivit en text där Forough Farrokhzads liv löper parallellt med Jila Mossaeds. Samarbetet gick grundligt tillväga. Paret var till och med i London och träffade Forough Farrokhzads älskare för en intervju.

– Han är 96 år, fortfarande väldigt vacker, men extremt patriarkalisk. Han ville hellre prata om sig själv än om henne, skrattar hon.

Men i London fann Jila Mossaed och Rebecca Örtman varandra. Drygt tre år senare kan resultatet ses på Stadsteatern.

Upprorets poet

Är: En nyskriven pjäs om iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzads (1935–1967) liv, och om hennes poesi. Pjäsen är skriven av Jila Mossaed, ny i Svenska Akademien, och Rebecca Örtman, som också regisserar.

Med: Bahareh Razekh Ahmadi, Oldoz Javidi, Angelica Negin Radvolt, Sara Zommorodi och Kristina Issa, som också skrivit musiken.

Premiär: 23 november på Göteborgs stadsteater

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Restaurangen som tar ton för verksamheten

Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

Dagens namn – 14 december

Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

Beslutet: Stadsdelen ska spara 66 miljoner nästa år

Nyheter Kommer påverka alla sektorer och stödfunktioner Hårda sparåtgärder står att vänta för Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, under det stundande 2019. Stadsdelen behöver spara hela 66 miljoner nästa år.torsdag 13/12 16:00

Misstänkt handgranat var ofarlig

Nyheter Var en övningshandgranat Polisen fick under torsdagen ett larm om ett misstänkt farligt föremål i ett garage i Frölunda. Enligt anmälaren påminde föremålet om en handgranat.torsdag 13/12 13:10

Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

Dagens namn – 13 december

Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG