Foto: Mostphotos

Fördubbling av TBE-fall i Västra Götaland

Förra året blev ett rekordår för TBE i Västra Götaland. Antalet fall fördubblades från året innan, från 53 fall 2020 till 108 fall 2021. Samtidigt sprider sig TBE över ett större geografiskt område. Nu rekommenderas alla i Västra Götaland att vaccinera sig mot viruset.

  • Publicerad 12:59, 28 mar 2022

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får feber och huvudvärk men blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation, vilket kan ge varaktiga men. Det finns idag inget botemedel för TBE, så det gäller att skydda sig innan fästingen biter. Har du blivit biten av en TBE-bärande fästing har du blivit smittad.

– Vaccination är det bästa skyddet mot TBE om man vistas i naturen, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Till en början fanns TBE framför allt i gamla Skaraborgs län, men de sista åren har allt fler smittats längre västerut. Detta har lett till att smittskydd Västra Götaland nu rekommenderar alla i regionen att vaccinera sig, var man än bor.

– Det är en krånglig och dyr vaccination. Förut var det bara en begränsad del av Västra Götaland som hade smitta, men nu är det fler fall och nästan överallt. Vi närmar oss kanske den punkten att vaccinet blir subventionerat, men det är inte vi på smittskyddet som bestämmer det, säger Peter Nolskog.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. 2013-12-03 Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB

Vaccinationen bör göras i god tid innan fästingsäsongen för att ge bäst effekt, men även om säsongen börjat är det värt att vaccinera sig. Långärmade tröjor, långa byxor och slutna skor minskar också risken för fästingbett.

Fästingar är aktiva främst mellan april och november, men vid en mild vinter kan de vara aktiva även då. De trivs bäst på skuggiga och fuktiga ställen, i snår och högt gräs.

– Men det är inte bara i skogen de finns numera. Fästingar kan finnas i trädgårdar och i pälsen på husdjur. Så det blir svårt att säga vilka det är som bör vaccinera sig, säger Peter Nolskog.

En annan sjukdom fästingar kan bära på är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Hos cirka hälften av fallen utvecklas en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet. Borrelia är en bakterie som kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte idag.

– Vi tror att spridningen av fästingar beror på klimatfaktorer. Mildare vårar och höstar gör att fästingarna får längre säsong. Trenden pekar på att smittan kommer fortsätta öka, säger Peter Nolskog.

TBE-vaccination

Du som är yngre än femtio år
Du får vanligtvis tre doser under det första året. För att få ett bra skydd rekommenderas att du vaccineras enligt följande schema:

Första dosen. Andra dosen, en månad efter första dosen. Tredje dosen, fem till tolv månader efter andra dosen. Fjärde dosen, tre år efter den tredje dosen.

Du som är äldre än femtio år

Du får vanligtvis fyra doser det första året. Så här brukar vaccinationsschemat ut:

Första dosen. Andra dosen, en månad efter första dosen. Tredje dosen, två månader efter den andra dosen. Fjärde dosen, fem till tolv månader efter den tredje dosen.

Alla rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.

För frågor om TBE-vaccination, läs mer på webbplatsen Vårdguiden 1177 eller kontakta din vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Karta över spridningen av TBE i Västra Götaland 2021 Foto: GIS-karta från Smittskydd Västra Götaland

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47