HYRA. Svensk handel kräver konkreta åtgärder som reducerar kostnaderna på hyresområdet. Foto: Mostphotos

Företag i kris – kan inte betala hyran

Coronavirusets framfart slår hårt mot handel, hotell och restaurangverksamheter i Göteborg. Flera vittnar om försäljningstapp på upp emot 80 procent och många kommer ha svårt att betala hyran.

  • Publicerad 08:23, 20 mar 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

”För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp”, sa Svensk Handels vd Karin Johansson i ett uttalande i veckan efter att försäljningen i landet tvärnitat.

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

Beslutet: Fritt fram för uteserveringar

Göteborgslokaler hyr ut lokaler till omkring tusen olika företag i Göteborg. Den senaste tiden har de blivit kontaktade av oroliga hyresgäster som kommer ha svårt att betala hyran de kommande månaderna.

– Vi pratar om att försöka informera och hjälpa. Vi har många små hyresgäster som inte vet vart man vänder sig för att få hjälp av de krisåtgärder som finns, säger Catharina Sundberg fastighetschef på Göteborgslokaler.

Vilka krisåtgärder kan ni gå in med?

– Hyran är det vi kan påverka. Vi kan ge anstånd så de inte behöver betala hyran just nu. Sedan fördelar man ut hyran på en längre tid så man kan betala när verksamheten kommer igång igen. Det är inte så att man slipper betala nu och får betala dubbelt nästa månad. Det fördelas ut på en längre tid.

Kan det bli aktuellt att sänka hyran tillfälligt?

– Det har inte varit en lösning som finns i dagsläget. Vi följer utvecklingen och ser vad som händer. Nu har vi pratat om anstånd i tre månader till att börja med så får vi följa utvecklingen och se vad som händer, säger Catharina Sundberg.

Även Ulrika Carlsson, VD på Nordstan, har fått samtal av oroliga hyresgäster.

– Vi har ett försämrat flöde i Nordstan av förklarliga skäl. För många blir det ett stort tapp i försäljningen, säger hon.

Kan det bli aktuellt att sänka hyrorna tillfälligt?

– Det är inget vi pratar om i media. De diskussionerna för vi med hyresgästerna, säger Ulrika Carlsson.

Sedan tidigare har Nordstan infört extra städning, ställt in många event och även öppettiderna har förändrats på grund av spridningen av coronaviruset.

– Alla beslut är öppna för omvärdering hela tiden. Vi följer myndigheterna och även olika beteendemönster. Vi försöker vara proaktiva och förbereder för olika scenarier, säger Ulrika Carlsson.

Om det kommer en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att stänga så har ni rutiner för det?

– Ja, precis.

Frölunda torg har också mött reaktioner från oroliga hyresgäster.

– Det har varit lite kaotiskt kan man säga, säger centrumchefen Anders Strand.

Kan det bli aktuellt för er att sänka hyrorna tillfälligt?

– Vi planerar för hur vi ska agera för att få det så långsiktigt bra som möjligt, hur vi kan hjälpa de hyresgäster som är i akut behov av hjälp. Jag vill inte gå in på några lösningar än. Men vi konstaterar att hyrorna ska betalas sista mars. Innan dess behöver vi ha fattat beslut, säger Anders Strand.

Många verksamheter riskerar konkurs. Är det inte bättre att erbjuda lägre hyra under en period än att det blir konkurser som leder till att lokalerna står tomma?

– Så är det, men jag vill som sagt inte gå in på lösningar. När vi fattat beslut tar vi det med våra hyresgäster i första hand, säger Anders Strand.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57