Foto: Google

Företrädare till kamelfarmen åtalas för ekobrott

Det omtvistade kamelcentret i Angered är återigen i rampljuset. Nu misstänks tre företrädare för grova bokföringsbrott. Det är åklagare vid Ekobrottsmyndigheten som har väckt åtal.

  • Publicerad 15:27, 27 nov 2020

Bokföring är avgörande för att kunna följa de transaktioner som har skett i ett företag och för att bedöma den ekonomiska ställningen.

Turerna kring föreningarna Kamelcentret i Angered och Interkulturellt projektcentrum i Göteborg har under årens lopp varit många, vilket GöteborgDirekt har följt och rapporterat om.

Omdebatterat kamelcenter i konkurs

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg väckt åtal för grova bokföringsbrott mot företrädare för de två föreningarna.

Brottsligheten som ska ha pågått under åren 2014 till 2017 handlar om att föreningarna, som i huvudsak har drivits av samma personer inte har fört någon regelmässig bokföring.

– Bokföring är avgörande för att kunna följa de transaktioner som har skett i ett företag och för att bedöma den ekonomiska ställningen. Den är också ett sätt för myndigheter att kunna kontrollera företaget, till exempel hur det har deklarerat sina skatter. Det är därför allvarligt när bokföring inte har skett på ett riktigt sätt, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren har totalt respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på sina bankkonton under de fyra åren. Lika mycket pengar har gått ut från bankkontona.

Kamelfarmen – ett bygglov bort

Fick pengar men inte bygglov

Historien om Kamelcentret börjar redan år 2012 då ett gäng kamelentusiaster får hjälp av stadsutvecklingsprojektet Utveckling Nordost med ta fram en affärsplan.

I slutet av 2015 gav social resursnämnd grönt ljus för att bidra med 500 000 kronor som skulle gå till en stallbyggnad. Problemet var att föreningen inte fått bygglov.

I april 2017 beslutade en enig nämnd att hela beloppet skulle återbetalas och året efter, i maj 2018 försattes Angereds kamelcenter i konkurs av Göteborgs tingsrätt.

Föreningen hade själva skickat in begäran efter att man saknade ekonomiska medel att fortsätta sin verksamhet.

Huvudskälet till föreningens usla ekonomi berodde på att social resursnämnd tillsammans med Arbetsförmedlingen krävt tillbaka de bidrag man beviljat om cirka 800 000 kronor.

Kamelcentret: "Det gick prestige i frågan"

Utreds för grova bedrägerier

Förutom åtalen för bokföringsbrott har åklagaren även yrkat på en företagsbot mot Interkulturellt projektcentrum och näringsförbud mot de tre misstänkta.

Parallellt pågår en förundersökning om misstänkta grova bedrägerier i samma föreningar.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senast i januari 2021. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Gustav Nyström.

Här får kamelhagen i Angered nytt liv