Förgäves väntan på idrottshall i Backa

Det blir ingen idrottshall i nya Selma stad. Anledningen är att bygget kan bryta mot lagen. Idrottsföreningarna i Backa har väntat i 10 år på en hall. Nu har de tröttnat. ”Vi kommer slåss med näbbar och klor för en lösning”, säger tränaren i IBF Backadalen.

  • Publicerad 16:40, 17 apr 2019

I planerna för utvecklingen vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa har det i flera år ingått en idrottshall. Nu meddelar Göteborgs Stad att den planerade hallen inte kommer att byggas. Orsaken är byggaktören vill ha ett löfte om kommande hyresavtal men enligt kommunen är det omöjligt utifrån lagen om offentlig upphandling.

Så blir Selma stad – hus för hus

Samtidigt finns det ett stort behov av nya lokaler för idrottsföreningar i stadsdelen. Det har det funnits i 10 år. Innebandyklubben IBF Backadalen och handbollsklubben Backa HK, som tillsammans har omkring 1 000 medlemmar, har väntat på en hall lika länge.

– Efter bilbränderna och dödsskjutningar i Backa 2008, visste man att behovet var stort och att det inte gick att vänta på en ny hall. Då såg staden till att det kom upp en provisorisk idrottshall, säger Kristian Svensson, engagerad i IBF Backadalen och ansvarig i föreningarnas hallkommitté.

Provisorisk lösning

”Bubblan” smälldes upp i närheten av Skälltorpsskolan för omkring fem år sedan. Ett opålitligt jättetält.

– Den har brakat ihop och inte hållit temperatur- eller ljudkraven. Vi i innebandyn kunde inte vara kvar eftersom vi jobbar mycket med händerna och när det är för kallt funkar det inte att spela. Ett fiasko rakt igenom.

Tillslut hjälpte kommunen till att hyra en privat hall i Tuve där delar av träningen nu äger rum. Men det betyder en lång resväg för ungdomarna i Backa och alla kan inte ta sig dit.

Vänsterkrok mot högerns sparkrav på unga

Ny hall om fyra år - kanske

För att hitta en permanent lösning pågår arbete för att en fullstor sporthall ska byggas vid Brudbergsskolan.

– I samband med de planerna har vi framfört önskemål att hallen som planeras ska kompletteras med publikplatser och ytor för föreningars behov, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Det innebär att en sporthall kan stå klar tidigast år 2023.  Det är försent, anser Kristian Svensson som menar att det ganska enkelt går att göra Bubblan, den provisoriska hallen användbar.

Hur vill ni lösa situationen?– Man har redan lagt 15 goda miljoner på att fixa omklädningsrum, vatten och el.  För ytterligare sju miljoner kan man få upp riktiga väggar och tak. Vi har lämnat förslag till kommunen men får bara tillbaka att vi ska ha is magen. Men vi kommer att slåss med näbbar och klor för den lösningen som vi tror på, säger Kristian Svensson.

Istället för den tänkta idrottshallen i Selmas stad kommer byggaktören att utöka antalet ungdomsbostäder till totalt 325 stycken.

Konstverk hotat när Selma Lagerlöfs torg byggs om

Selmas parkstråk tar form

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12