Hetsigt på Hasselsson. Oliver Bull och Adam Axelsson har fullt upp under lunchtid.

Förlorade jobbet – öppnade snabbmatshak

Öppnandet var mest på prov. De hade ingen aning om fish and chips skulle gå hem i Majorna. Nu säljer Hasselssons slut på maten varje helg. Pop up-restaurangen har blivit folkkär under corona.

  • Publicerad 11:30, 13 feb 2021

Vårt hemliga vapen är massor av riven parmesanost.

Folkkär snabbmat. Majornaborna har tagit Hasselssons med Adam Axelsson och Oliver Bull til sina hjärtan Foto: Markus Andersson

Fortfarande är Adam Axelsson och Oliver Bull en aning förbluffade. Att öppna ett snabbmatshak i Kungsladugård var lite av en chansning. I september hyrde de den tomma lokalen för två månader och annonserade öppnandet i den lokala facebookgruppen.

Sen var det som att trycka på en knapp.

– Det blev en snöbollseffekt. För varje dag strömmade det till fler och fler människor, säger Oliver Bull.

På menyn står bara fyra rätter, fiskburgare, fish and chips, moules frites och ett vegetariskt alternativ. Priserna är på lunchrättsnivå och de flesta kunder hämtar sin mat i butiken. En och annan slår sig ner vid träborden för att äta på plats i den lilla, fritösdoftande lokalen.

– Är det en solig lördag eller söndag är det fullt vid alla borden utomhus. Det är väldigt roligt, säger Adam Axelsson.

Barndomsvänner

Både Adam Axelsson och Oliver Bull är uppvuxna i Majorna och är nu tillbaka på mammas gata. Många känner också igen Adam från Hasselssons kafé på Älvsborgsgatan. Fiket öppnade han tillsammans med en kompis under 2013.

– Vi drev kaféet i ett år innan vi lade ner det. Sen gjorde jag en massa annat under flera år, berättar han.

I somras köpte han och några vänner en gammal matlucka ihop och fick en plats för den i Skärhamn. Därefter tog de i tu med att klura ut ett matkoncept som skulle kunna gå hem hos turisterna och de boende på Tjörn. Ambitionen var att servera något rejält, som alla förstod sig på.

– Eftersom vi skulle vara vid havet föll valet på fish and chips och räkwraps, säger Adam.

Sommaren i Skärhamn gick över förväntan och han kände sig nöjd när han packade ihop. Sen började han fundera över vad han skulle göra härnäst. I samma veva förlorade barndomsvännen Oliver Bull sitt jobb på grund av corona.

– Jag var arbetslös när Adam berättade att han hade fått nys om den här lokalen. Vi bestämde oss för att testa i två månader, säger han.

Stannar i Majorna

Räkwrapsen ströks ur menyn och ersattes med musslor och pommesfrites, moule frites, för att erbjuda majornaborna något snabbt och värmande. I slutet av september slog nya Hasselssons upp dörrarna och Adam och Oliver började fritera.

Det blev tre intensiva månader.

– Vi hade ju ingen aning om det skulle fungera eller inte. Det är fantastiskt att gick så bra. Stressen släppte, säger Adam.

Sen behövde kockarna vila och smälta framgången. Under januari har snabbmatsrestaurangen varit stängd med Adam och Oliver har pustat ut. Nu har de öppnat på nytt och siktar på att stanna i Majorna över sommaren.

– Vi gillar att göra enkel mat, så bra vi bara kan. Vårt hemliga vapen är massor av riven parmesanost på våra pommes frites. Även om det knappast är någon hemlighet längre, säger Adam.

Enkelt och rejält. 70 procent av kunderna väljer fish & chips från menyn. Adam Axelsson förebereder. Foto: Markus Andersson

Hasselssons vapen. Riven parmesan på pommes frites är hemligheten. Foto: Markus Andersson

Fick nys om lokalen. Nu är Oliver Bull och Adam Axelsson tillbaka på mammas gata i Majorna. Foto: Markus Andersson

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20