Kritiseras. En kvinna kan inte bli gravid igen efter en riskfylld förlossning med komplikationer efter för sent beslut om kejsarsnitt. Ivo kritiserar Östra Sjukhuset efter händelsen. Foto: Mostphoto

Förlorade livmodern efter sent kejsarsnitt

En kvinna förlorade 22 liter blod och sin livmoder efter en riskfylld förlossning där beslut om kejsarsnitt togs försent. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot Östra sjukhuset. ”Det är en stor sorg att vi inte kan få fler barn”, skriver kvinnan i anmälan.

  • Publicerad 05:30, 17 sep 2019

Kvinnan var diabetiker, bar på ett stort barn och led av havandeskapsförgiftning. Trots den riskfyllda förlossningen väntade man för länge med att göra ett kejsarsnitt.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) Östra sjukhuset för händelsen. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Under förlossningen hade kvinnans intensiva värkar och barnet en avvikande puls men det värkstimulerande droppet ökades och sugklocka sattes in utan framgång.

"Inte förenligt med säker vård"

I sitt beslut konstaterar Ivo bland annat:

”Insättandes av värkstimulerade gjordes utan kontroll av barnets tillstånd. […] Att fortsätta med stimulering trots hyperaktivt värkarbete är inte förenligt med god och säker vård. Att avsluta med kejsarsnitt i ett tidigare skede hade varit ett bättre alternativ”

Kvinnan drabbades av kraftiga blödningar efter förlossningen som man inte lyckades stoppa trots flera operationer. Hon förlorade 22 liter blod och till sist tvingades man ta bort livmodern, vilket innebär att kvinnan inte kan bli gravid igen.

”Vi kan nu inte får fler barn, inget syskon till X (reds. anm.). Detta är en stor sorg för oss”, skriver kvinnan i anmälan.  

Ivo kritiserar även brister i dokumentation under förlossningen.

Nekades plats på förlossningen – fick föda i garage

Brännskadades vid förlossningen – av värmedyna

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning är om du får för högt blodtryck när du är gravid. Det beror på att du blir överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.

Källa: 1177

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57