LÄCKAGE. Vattna inte granen för mycket. Det kan orsaka läckor och det kan i sin tur skada parketten. Foto: Mostphoto

Försäkringsbolagets julgranslarm

Vattenskador i parketten är ett vanligt problem i juletider. Orsaken kan vara en läckande julgransfot. Vilka skador som täcks av hemförsäkringen är inte glasklart, menar försäkringsbolaget If.

  • Publicerad 12:23, 22 dec 2018

Barrande julgranar kan var irriterande nog efter en fröjdefull jul. Men läckande julgransfötter som lämnar vattenskador i parketten är snäppet värre. Varje år får försäkringsbolaget If in flertalet anmälningar och frågor kring julgransfötter som läckt och orsakat skador på golv.

– Det låter som en liten sak, men det är ändå förvånansvärt mycket skador. Och det är samma visa varje år, kunder som ringer in och berättar att parketten havererat, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på If.

Läs mer: Nygamla trenden: Hugg din egen gran nära stan

Värst blir det när läckaget inte upptäcks i tid, exempelvis om man har en matta under julgransfoten där fuktfläckar inte syns, menar Jenny Rudslätt.

– I allra värsta fall märker man det ju först när granen slängs ut runt tjugondag Knut, säger hon.

Hemförsäkringen täcker oftast inte julgransfotsläckage om inte skadan har uppstått av att behållaren plötsligt har spruckit. Men det är sällan orsaken, menar Jenny Rudslätt. Vanligare är helt enkelt att man vattnat för mycket eller att foten har rostat under året.

– Det är förstås jobbigt att råka ut för, särskilt när det sker mitt under julledigheten då man bara vill umgås med nära och kära. Därför är det bra att vara lite observant, så att det inte behöver ske, säger Jenny Rudslätt.

Läs mer: Guiden: Så får du en grannare gran än grannen

Tips för att slippa problem med läckande julgransfot

Lägg plastskydd under julgransmattan.

Ha en större julgransfot.

Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.

Håll julgransfoten under uppsikt under den första tiden efter det att vattnet fyllts på.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG