Välkommet bidrag. Anna Sjöberg, församlingspedagog och Lisa Westberg, präst och församlingsherde i Högsbo församling är glada över att kunna fortsätta projektet för att hjälpa ungdomar. Foto: Johanna Roos

Församlingen får coronabidrag för stöd till unga hemlösa

Coronakrisen har slagit hårt mot Göteborgs hemlösa och ungdomar är särskilt utsatta. Högsbo församling är en av 25 församlingar och pastorat i landet som tilldelats ett regeringsbidrag för coronarelaterade insatser.

  • Publicerad 16:07, 4 okt 2020

Det handlar om att inte bli sett som ett problem utan som en jämlike helt enkelt.

När naturliga mötesplatser för socialt utsatta grupper, inte minst hemlösa, begränsas i spåren av coronakrisen står många utan hjälp.

Därför beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i juli om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer.

Svenska kyrkan tilldelades fem miljoner kronor som nu fördelats på 25 församlingar och pastorat runt om i landet.

En av dessa är Högsbo församling som får ett extra bidrag på 245 520 kronor. Det möjliggör för att ett projekt till stöd för unga i hemlöshet kan fortsätta fram tills årsskiftet.

I projektet stöttar församlingen genom samarbete med frivilligorganisationer hemlösa ungdomar.

– Det är komplexa frågor där behovet att av möta trygga vuxna är väldigt tydligt. Det handlar om att inte bli sedd som ett problem utan som en jämlike helt enkelt, säger Lisa Westberg, präst och församlingsherde i Högsbo församling.

Viktig roll i krisen

Utöver ungdomsprojektet har kyrkan anpassat sin verksamhet för att kunna möta såväl äldre i riskgrupp och fortsätta med barngrupper.

Lisa Westberg har under coronapandemin sett ett ökat behov för människor i alla åldrar att både mötas och ha enskilda samtal och menar att kyrkan har en viktig roll i krisen.

– Det handlar om människor som till följd av isolering inte fått följa sin närstående till livets slut och den oro som corona har skapat på jorden.

– I viss mån har vi nu också börjat märka av en ökad ekonomisk utsatthet när många förlorat jobbet.

Kyrkan: "Har inte påverkat tryggheten"

Vi är GBG