Frölunda torg

Frölunda kulturhus låste portarna för besökare i september förra året. Anledningen var en upprustning av lokalerna. Planen var att ett fräschare hus och bibliotek skulle öppna ett år senare – hösten 2024. Men så blir det inte. Frölundaborna får vänta ytterligare minst sex månader innan de är välkomna tillbaka.

Orsaken till förseningen är att det har framkommit ny information om betonggolvets skick i biblioteksdelarna.

– Bedömningen är att det behövs en ny upphandling av arbetet med golvet. Det medför att ombyggnationen försenas och då även öppningen tyvärr, säger Paula Wahlbom, Frölunda kulturhus enhetschef.

Exakt när Kulturhuset är klart är oklart i nuläget.

– Informationen vi har, är att arbetet kommer vara färdigt i slutet av 2024. Sedan behöver vi ett par månader för att iordningställa våra delar. Mest troligt utifrån vad vi vet nu kan vi öppna i februari, mars nästa år.

Tillfällig lösning

Men ingen i området har gått miste om möjligheten att låna böcker och ta del av kultur under ombyggnaden. Inne på Frölunda Torg finns ett pop up-bibliotek, som kommer vara öppet så länge ordinarie bibliotek är stängt.

– Avtalet är förlängt så frölundaborna kommer att ha tillgång till ett bibliotek hela perioden. Våra andra verksamheter som läxhjälp, tedans och bokprat håller också i gång men på andra ytor än vanligt. Det är viktigt för oss att det är en fortsatt god tillgång på litteratur och kultur i Frölunda och närområdet.

Enligt Kulturförvaltningens delårsrapport minskade Kulturhusens programbesök ”väsentligt”– 61 procent – jämfört med samma period föregående år.

Förklaringen uppges främst vara att Frölunda kulturhus varit stängt för renovering och att Frilagrets verksamhet har påverkats negativt av byggprojektet Masthuggskajen.

Men samtidigt hittar nya lässugna till det tillfälliga biblioteket i köpcentret.

– Vi ser att nya besökare hittar oss tack vare att vi är på andra ställen än var vi normalt sett är, säger Paula Wahlbom.