STOPPADES. I mars 2018 stoppade Göteborgs Stad visningen av filmen Burka songs 2.0 med efterföljande panelsamtal. Foto: Mikael Damkier och Edvin Bergström

Forskare: "Domen kommer att bli väldigt intressant"

Under måndagen inleddes rättegången mot Ann-Sofie Hermansson i efterdyningarna av den inställda visningen av den omstridda dokumentären "Burka songs 2.0”.

  • Publicerad 11:50, 27 jan 2020

"Hade bloggen haft ett utgivningsbevis, eller om hon istället uttalat sig i tidningar, så hade hon haft ett starkare skydd.”

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Det var våren 2018 som en planerad visning av filmen ”Burka songs 2.0” på Blå Stället i Angered ställdes in. Anledningen var att kommunen ansåg panelsamtalet, som skulle hållas efter visningen, var för ensidigt.

Kommunen stoppar film och samtal om slöjor

Burka songs 2.0 visas på Göteborgs litteraturhus

På sin blogg beskrev dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson, debattörerna som skulle ha deltagit i samtalet för extrema röster som enligt Hermansson ”försvarat terrorister”.

Hermansson polisanmäldes för grovt förtal men utredningen lades ner. Då valde de två utpekade kvinnorna att väcka enskilt åtal mot Hermansson. Under måndagen inleddes rättegången.

Hermansson själv nekar till brott.

– Jag står för det som jag har sagt om dem som extrema röster. Sedan får rättvisan ha sin gång, sa hon till Göteborg Direkt i höstas.

Soffan har inte satt sig till ro – siktar på framtid som chaufför

Att en toppolitiker hamnar i domstol för förtal är ovanligt. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, beskriver målet som juridiskt mycket intressantare än de som kommit i kölvattnet av Metoo och andra uppmärksammade processer de senaste åren.

”Det som gör målet intressant är att det riktar strålkastarljuset mot yttrandefrihetens gränser när det gäller personer med officiella uppdrag, makthavare”, twittrar Mårten Schultz och fortsätter:

”Som kommunalråd, generaldirektör eller lagman är utrymmet för förtalsansvar begränsat när det gäller uttalanden som görs i myndighetsutövningen.”

//

”I Hermanssons fall har uttalandena gjorts på olika ställen, även utanför utövandet av det politiska uppdraget. Bland annat har hon uttalat sig på sin blogg. Hade bloggen haft ett utgivningsbevis, eller om hon istället uttalat sig i tidningar, så hade hon haft ett starkare skydd”

//

”Domen kommer därför att bli väldigt intressant. Är du makthavare och vill ha ett gratisråd om hur du ska minimera risken för förtalsansvar? Skriv alla dina angrepp på Aftonbladet Debatt.”, skriver Mårten Schultz på Twitter.

Burka songs 2.0

Det började med att Hanna Högstedt hade en filmidé om att klä sig i burka och sjunga Marseljäsen på Champs-Élysées för att problematisera det nyinstiftade franska burkaförbudet. Men något stämde inte, och Högstedt gjorde aldrig färdigt filmen. Det havererade filmprojektet ledde vidare till en fördjupad analys och en ny film, där Högstedt samtalar med olika personer om filmproduktion, islamofobi och vita privilegier.

Källa: Draken film

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11