Forskaren: ”Bra för de med stark ekonomi”

De som köper sina lägenheter vid en ombildning får det väldigt bra. De stora förlorarna är de som bor kvar i huset som hyresgäster.

  • Publicerad 05:30, 2 maj 2022

Väntade på att de skulle flytta ut

Ola Nylander, Konstnärlig professor vid Arkitektur/Byggnadsdesign på Chalmers. Foto: foto: Henrik Sandsjö

Ombildning av hyresrätter är inte en ny företeelse, ens i Göteborg. I början av tvåtusentalet köpte hyresgästerna 580 bostäder av allmännyttans bestånd i Tynnered.

Tio år efter försäljningen genomförde Chalmers en utvärdering om hur det hade gått.

– För de som köpte sina lägenheter blev det väldigt bra. Tryggheten i området ökade och alla trivdes, säger professor Ola Nylander som genomförde undersökningen.

Utanför gemenskapen

Värre var det för de som inte köpte sina lägenheter av olika anledningar. Antingen för att de inte ville eller för att de inte hade råd. De som bodde kvar som hyresgäster hos bostadsrättsföreningen, upplevde att de hamnade utanför gemenskapen. Om något gick sönder i bostaden till exempel kunde de inte kontakta allmännyttan för att få hjälp. I stället var de tvungna att vända sig till sina gamla grannar.

Vetskapen om att lägenheten var en outnyttjad resurs för föreningen gjorde dessutom att många av hyresgästerna kände sig illa till mods.

– En del upplevde att bostadsrättsföreningen bara väntade på att de skulle flytta ut. De visste att om de sa upp sina lägenheter skulle de genast ombildas och säljas vidare för att stärka föreningens ekonomi, säger Ola Nylander.

Generösa banker

Ett problem vid försäljningen av bostäderna i Tynnered var att bankerna var osäkra på fastigheternas värde. Därför var de återhållsamma med att ge lån till hyresgästerna. När det gäller Haga ser Ola Nylander ett helt annat scenario framför sig.

– Här vet bankerna att köparna gör en jättebra affär. Jag tror att de kommer vara avsevärt mer generösa med lån till hyresgästerna i Haga.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20