Hyresmarknaden. Fri hyressättning föreslås införas i juli 2022. Foto: Mostphotos

Forskaren om marknadshyror: "Inga fördelar för boende"

Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter föreslås införas från första juli 2022. ”Inga fördelar för boende”, säger Ola Nylander, professor på Chalmers.

  • Publicerad 11:20, 4 jun 2021

Ola Nylander.

Framför allt kommer centrala stan drabbas värst.

För drygt ett år sedan tillsatte regeringen en utredning om marknadshyror vid nyproduktion.

Nu presenteras resultatet: Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter föreslås gälla från första juli 2022.

Förslaget har kritiserats från många håll eftersom hyrorna befaras höjas rejält.

Protest mot marknadshyra i Göteborg

I Göteborg skulle det betyda höjda hyror för de flesta, menar Ola Nylander, professor, arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, byggnadsdesign, Chalmers.

– Framför allt kommer centrala stan drabbas värst. Jag tänker Guldheden, Majorna, ut mot Kvillestaden på Hisingen och närförort, säger han.

Ny utredning: Hyror släpps fria vid nybyggen

Det nya förslaget ska endast gälla nyproducerade hyresrätter men Ola Nylander menar att det samtidigt finns en lag som innebär att hyrorna i ett hus ska relatera till hyrorna i omgivningen.

– Har du otur och bor i ett gammalt hus i ett område där det byggs mycket nytt så kan fastighetsägaren argumentera för att höja hyran även i det äldre huset.

Finns det några fördelar med marknadshyror?

– Nej, inte för de boende. Men för fastighetsägare och byggare finns klara fördelar – de kan tjäna mycket mer pengar, säger Ola Nylander.

Ola Nylander lyfter att det handlar om en gammal princip i Sverige att man inte ska kunna sätta vilka hyror som helst bara för att man äger ett hus.

Det handlar även om att boende också ska ha rättigheter och det har redan hänt mycket på bostadsmarknaden.

– Förut skulle allmännyttans hyror vara gällande och styra. Den regeln är borta sedan tidigare.

 

Forskare. Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH, tror inte att marknadshyror i nyproduktion kommer att leda till generellt högre hyror. Foto: Pressbild: KTH

Behöver inte leda till generell ökning

Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH menar dock att en avreglering av hyran på nyproduktion inte behöver leda till hyresökning på resten av lägenhetsbeståndet.

– Den farhågan har inget stöd om man ser till andra länder som har gjort liknande avregleringar, säger han.

I Danmark släppte man nyproduktioner till fri hyressättning 1990, men de har fortfarande kvar reglering av det gamla beståndet, säger Hans Lind.

– Det skulle också vara politiskt självmord att avreglera hyresmarknaden och höja hyrorna när det råder bostadsbrist.

Hans Lind ser det hela som ett relativt riskfritt sätt att för första gången på decennier testa en ny metod för hyressättning, på ett bestånd i dag utan hyresgäster, med en köpstark grupp som kunder.

– Går det bra kan systemet utvidgas, om det inte fungerar kan vi avsluta det, säger han.

Hur tycker du det borde vara på hyresmarknaden?

– Jag tycker att det är bra som det är, det finns en slags demokratiaspekt på det hela. Man borde inte få höja hyran hur som helt bara för att man äger ett hus och bygger man nytt får man skärpa sig och tänkta utanför boxen. Vår forskning har visat att det inte måste vara dyrt för att bli bra, säger Ola Nylander.

Bakgrund

Förslaget om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en överenskommelse i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20