Forskarnas vädjan: "Fotografera den invasiva maneten"

Sommaren 2018 upptäcktes en invasiv och giftig manet på Västkusten. Nu vill forskare samla in maneten och vädjar till allmänheten att rapportera in om man ser den i sommar.

  • Publicerad 13:01, 25 maj 2019

Forskning. Björn Källström forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium. Foto: Privat

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Klängmaneten må vara giftig och invasiv men det är inget jättemonster vi har att göra med. Storleken på klockan (manetens kropp) är omkring 20 millimeter i diameter men den kan ändå bränna dig.

Invasiva maneten

Vanligtvis återfinns den på amerikanska östkusten och i Japanska havet men att den nu dyker upp på Västkusten kopplar forskarna till förra årets extremt varma sommar. De tror att den kan ha spridit sig via den internationella båttrafiken eller genom klimatrelaterad spridning på grund av de höga temperaturerna under sommaren.

– Om vi får ännu en varm och torr sommar finns det stora möjligheter att giftiga klängmaneter kommer att dyka upp igen och att de sprider sig till andra ställen på västkusten, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

FILM: Ny brännmanet invaderar Västkusten

Ta en bild

För att lära sig mer om maneten och hur den kommer hit vädjar nu forskarna om att allmänheten, inför sommaren 2019, ska hålla ögonen öppna efter det lilla nässeldjuret när de hoppar i plurret. Dock bör man vara försiktig. Sommaren 2018 var det flertalet badande som brände sig, och flera fick uppsöka sjukvård. I USA varnar man för maneten vid vissa badstränder.

– Vi vill fortsätta att studera klängmaneternas utbredning i svenska vatten för att ännu bättre kunna förstå deras biologi och om möjligt kunna hjälpa människor att undvika att bränna sig på dem, säger Björn Källström.

Ser man en klängmanet kan man tipsa Björn och hans kollegor genom att ta en bild och skicka till: info@

– Då kan vi lätt avgöra om det är en klängmanet och om så är fallet åka ut till platsen för att samla in dem för forskning, avslutar Björn Källström.

Det nya hotet mot västkustens ekosystem

Klängmanet. Storleken på klockan (manetens kropp) är ca 20 mm i diameter. Foto: Björn Källström

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40