Forskarnas vädjan: "Fotografera den invasiva maneten"

Sommaren 2018 upptäcktes en invasiv och giftig manet på Västkusten. Nu vill forskare samla in maneten och vädjar till allmänheten att rapportera in om man ser den i sommar.

  • Publicerad 13:01, 25 maj 2019

Forskning. Björn Källström forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium. Foto: Privat

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Klängmaneten må vara giftig och invasiv men det är inget jättemonster vi har att göra med. Storleken på klockan (manetens kropp) är omkring 20 millimeter i diameter men den kan ändå bränna dig.

Invasiva maneten

Vanligtvis återfinns den på amerikanska östkusten och i Japanska havet men att den nu dyker upp på Västkusten kopplar forskarna till förra årets extremt varma sommar. De tror att den kan ha spridit sig via den internationella båttrafiken eller genom klimatrelaterad spridning på grund av de höga temperaturerna under sommaren.

– Om vi får ännu en varm och torr sommar finns det stora möjligheter att giftiga klängmaneter kommer att dyka upp igen och att de sprider sig till andra ställen på västkusten, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

FILM: Ny brännmanet invaderar Västkusten

Ta en bild

För att lära sig mer om maneten och hur den kommer hit vädjar nu forskarna om att allmänheten, inför sommaren 2019, ska hålla ögonen öppna efter det lilla nässeldjuret när de hoppar i plurret. Dock bör man vara försiktig. Sommaren 2018 var det flertalet badande som brände sig, och flera fick uppsöka sjukvård. I USA varnar man för maneten vid vissa badstränder.

– Vi vill fortsätta att studera klängmaneternas utbredning i svenska vatten för att ännu bättre kunna förstå deras biologi och om möjligt kunna hjälpa människor att undvika att bränna sig på dem, säger Björn Källström.

Ser man en klängmanet kan man tipsa Björn och hans kollegor genom att ta en bild och skicka till: info@

– Då kan vi lätt avgöra om det är en klängmanet och om så är fallet åka ut till platsen för att samla in dem för forskning, avslutar Björn Källström.

Det nya hotet mot västkustens ekosystem

Klängmanet. Storleken på klockan (manetens kropp) är ca 20 mm i diameter. Foto: Björn Källström

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57