VINDKRAFTVERK. Alla deltagare uppgav att de kände sig mindre utvilade efter en natt där de varit exponerade för vindkraftsljud. Foto: Leif Ingvarson

Forskning: Vindkraftverk stör vår sömn

Den som bor i närheten av ett vindkraftverk drömmer mindre och känner sig mindre utvilad på morgonen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

  • Publicerad 12:10, 19 apr 2020

Forskare. Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin. Foto: GU

Forskningen har gjorts på ljudmiljölaboratoriet på Göteborgs universitet. I studien deltog 50 deltagare. Hälften bodde i närheten av ett eller flera vindkraftverk och hälften gjorde inte det.

– Vi ville undersöka om människor som utsätts för ljud från vindkraftverk med tiden blir mer känsliga eller mer tillvanda av vindkraftverksbuller så att deras sömn kunde påverkas på ett annat sätt än en person som inte bor nära vindkraftverk, säger Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin, i ett pressmeddelande.

Deltagarna fick sova i universitetets ljudmiljölabb under tre nätter. Efter en tillvänjningsnatt sov de sedan, i slumpmässig ordning, en tyst natt och en natt med fyra olika perioder av ljud från vindkraftverk. Vindkraftljuden var inspelade och filtrerade för att motsvara ljudisolering i ett vanligt hus.

Studien visade att ljudet från vindkraftverken gjorde att deltagarna i snitt fick drygt 11 minuter kortare REM-sömn, alltså drömsömn. Det tog också nästan 17 minuter längre tid för dem att hamna i drömsömnen.

Total sömntid, puls, antal uppvaknanden och andra mått på sömnen visade ingen skillnad.

Deltagarna fick också fylla i en enkät om hur trötta de kände sig på morgonen. Alla deltagare svarade att de kände sig mindre utvilade efter de nätter de varit exponerade för vindkraftljud.

Studien gav inga belägg på om de som till vardags var exponerade för vindkraftljud i sin hemmiljö var mer eller mindre känsliga. Däremot sov de sämre överlag, även på nätterna utan vindkraftsljud.

– Sömnstörning är en negativ hälsoeffekt enligt världshälsoorganisationen, WHO, och kan i sig bidra till kroniska sjukdomar. Vi kan dock inte dra slutsatser om långvarig hälsopåverkan utifrån denna studie. Ytterligare studier bör om möjligt studera sömn i människors hemmiljö, och inkludera längre tids exponering, säger Kerstin Persson Waye.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11