TILLFÄLLIGT STÄNGD. Kommunen har beslutat om tillfälligt verksamhetsförbud för en fristående förskola i Angered. Foto: Mostphotos (genrebild)

Förskola kopplas till våldsbejakande extremism

En fristående förskola i Angered måste stänga tillfälligt. Det meddelar kommunen efter att kopplingar mellan förskolan och extremism har upptäckts. "Beslutet är baserat på uppgifter från SÄPO och ekobrottsmyndigheten", säger kommunens jurist.

  • Publicerad 13:33, 27 feb 2020

Beslutet är baserat uppgifter från ekobrottsmyndigheten och säkerhetspolisen.

Förskolenämnden har beslutat att den fristående förskolan Lek & Lär i Angered får tillfälligt verksamhetsförbud från och med 2 mars.

Orsaken till beslutet är att flera allvarliga brister i verksamheten har uppmärksammats och att förskolan ska stå under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism.

Det handlar om att huvudmannen för verksamheten har kopplingar till en förening som har fått indraget bidrag för att den inte följer demokratikravet.

– Beslutet är baserat på den informationen, uppgifter från ekobrottsmyndigheten och säkerhetspolisen, säger Amanda Larsson, chef för juridik och ärendehantering vid förskoleförvaltningen och tillägger:

– Det som var avgörande är att det går pengar från förskolan till den här föreningen. Det är pengar som de får för att bedriva förskoleverksamhet. Att skicka vidare pengarna är inte förenligt med uppdraget.

Krav på ägaren

Stängningen berör cirka 70 barn som staden lovar att erbjuda platser på en närliggande kommunal förskola.

Samtidigt ställs flera krav på förskolans ägare om verksamheten ska kunna drivas i fortsättningen.

Kraven handlar bland annat om att samtliga personer inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamhet.

Huvudmannen för förskolan har tre månader på sig att redovisa för förskolenämnden vad de har gjort för att komma tillrätta med bristerna.

450 elever utan skola – kommunen: "Vi löser det"