Täckt av graffiti. "Det känns jättesynd och det blir en jättetråkig miljö", säger förskolechefen Annica Hultén.

Förskolan vandaliseras – om och om igen

Förskolan Ekedalsgatan har, vad många kan tycka, ett fantastiskt läge precis invid Slottsskogen. Men avskildheten skänker ett perfekt tillfälle för de som vill förstöra förskolans fasader.

  • Publicerad 11:43, 10 aug 2019

Förskolan Ekedalsgatan ligger precis i utkanten av Slottsskogen. Placeringen ger en enorm möjlighet för barnen att vistas och lära sig om naturen och alla Slottsskogens djur.

– Vi är jättenöjda med läget. Det är fantastiskt att få vara så nära skogen, säger Annica Hultén, rektor på förskolan Ekedalsgatan.

Slottsskogen. Förskolan Ekedalsgatan ligger precis invid Slottsskogen. Något som innebär både paradis och särskild utsatthet. Foto: Alice Edwards

Men placeringen innebär också en utsatthet för förskolan, då avskildheten är idealisk för de som vill förstöra. Fasaderna är täckta med klotter och graffiti och skolan har även haft problem med krossade fönsterglas och sönderslagna dörrar.

– Man kan hänga ganska ostörd där när förskolan är stängd. Man kan festa, kasta glasflaskor och fimpar och klottra på fasaderna. Därför spelar det ingen roll när vi klottersanerar, för det är tillbaka lika snabbt, säger Annica Hultén.

Går man förbi förskolan ser man att hela fasaden är täckt av graffiti.

– Det känns jättesynd och det blir en jättetråkig miljö. Barnen undrar ju varför det ser ut som det gör och det är klart att föräldrar reagerar.

Annica har försökt på många olika sätt att få stopp på förstörelsen. Genom extrainsatta ordningsvakter och klottersanering. Men problemet kvarstår och pengarna tas ur förskolans egna ficka.

– Det har tagits bort flera gånger. Men i och med att det alltid kommer tillbaka finns det inget vi kan göra. Det är förskolan själv som betalar och vi har inte råd. Jag vill inte ta pengar som ska gå till personal och våra förskolebarn, därför kan vi få ett minusresultat i slutet av året, säger Annica Hultén.

Får ingen hjälp

Förskolan Ekedalsgatan har haft kontakt med lokalförvaltningen i hopp om att få stöd till kampen mot förstörelsen, men de har ännu inte kunnat göra några insatser.

– Innan sommaren hade vi möte och diskussion för att hjälpa utsatta förskolor i Göteborg. Nu gäller det att avvakta och se. Vi hoppas på att man kommer fram till någonting som gynnar oss.

Ett av Annicas förslag är att montera en strålkastare mot skolan. Så att de som förstör inte känner sig lika gömda. Men framförallt önskar hon mer stöd från kommunen till utsatta skolor.

– Jag vill att en hållbar lösning ska tillämpas för att sätta stopp för det här. Jag vill också att det ska finnas en budget för alla skolor som är utsatta, så att ekonomisk hjälp finns för arbetet mot förstörelsen, säger hon.

Det som är tur i oturen är att den tråkiga fasaden inte reflekteras på verksamhetens innehåll.

– Som tur i eländet har vi en fantastisk personal och föräldrar som hjälps åt att bedriva en bra verksamhet för barnen, säger Annica Hultén.

Vi är GBG