Ingen källsortering. Barytongatans förskola i Kaverös har trots sina nio avdelningar ingenstans att sortera soporna. . Foto: Most photos/Johanna Roos

Förskolan: "Vi slänger allt i samma container"

Allt avfall från förskolans nio avdelningar och kök slängs i en och samma container – något personalen länge protesterat mot. Varför Barytongatans förskola saknar återvinningsrum kan kommunen inte svara på.

  • Publicerad 07:54, 11 sep 2019

Matrester, plastförpackningar, kartonger och glas. Allt avfall från Barytongatans förskola i Kaverös slängs i samma sopkärl eftersom det inte finns något utrymme för källsortering.

– Vi har ingen sopsortering överhuvudtaget. Det vi har är en container där allt slängs och då menar jag allt, säger en pedagog.

Trots att personalen påtalat problemet under flera års tid har fortfarande inget hänt och nu börjar pedagogernas tålamod att tryta.

– Vi ska lära barnen om sopsortering, det ingår i vårt uppdrag, men det rimmar dåligt med att vi själva inte har möjlighet att göra det. För att inte tala om hur dåligt det är ur miljösynpunkt, säger en annan pedagog och fortsätter:

– Göteborgs kommun pratar gärna om hur duktiga vi är på miljöarbete, men samtidigt får detta pågå.

Bryter mot regelverket

Enligt Monika Carlsson, utvecklingsledare på Förskoleförvaltningen, är målet är att alla förskolor ska följa den lokala avfallsplanen och källsortera, men ännu har förvaltningen ingen egen avfallsplan.

– Vi har påbörjat det arbetet med bra stöd från kretslopp och vatten. Jag vet att det finns ett fåtal förskolor som saknar återvinningsrum och det handlar i huvudsak om ganska små och äldre förskolor med brist på utrymme. Jag kan tyvärr inte svara på hur det ser ut på just den här förskolan.

Ingen kan svara

Varför Barytongatans förskola, trots sin storlek med nio avdelningar, kök och stora ytor utomhus, saknar källsortering kan rektorn Katarina Eklöf inte svara på.

– Vi försöker sortera, men har ingen möjlighet att dela upp soporna. Jag vet inte varför det inte finns något soprum. Jag är helt ny som rektor så jag har inte hunnit se över det ännu.

Hon hänvisar istället till sin chef Hans Wettby, utbildningschef på Förskoleförvaltningen, som i sin tur skickar vidare till Lokalförvaltningen.

Enligt Martha Sandoval Peterson, avdelningschef på Lokalförvaltningen, finns inga beslut i frågan.

– Det enda jag kan hitta är att det för fem år sedan gjordes en inventering inför en eventuell satsning för ett återvinningshus, men det blev ingen beställning. Varför vet jag inte.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11