PLATSBRIST. Lundby stadsdelsförvaltning söker med ljus och lykta efter lokaler och personal som kan ge dem fler förskoleplatser. Foto: Mostphotos

Förskolekrisen sprider sig över stan

Antalet barn i behov av förskoleplats har ökat mer än förväntat. Nu larmar Lundby om brist på förskoleplatser till våren.

  • Publicerad 05:30, 5 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Vi blev lite tagna på sängen över att så många sökt förskoleplats till våren, säger Gunilla Westerberg som är chef för utbildningssektorn i Lundby. Nu står vi inför en stor utmaning.

Vid årsskiftet stod ungefär 100 barn i kö till förskoleplats i Lundby och inte en enda ny förskola är planerad att öppna förrän i slutet av året.

Personalbrist

Två förskolor på Lantmätaregatan, en nyöppnad och en som skulle ha rivits under våren men som nu tillfälligt öppnar upp två avdelningar, har täckt stadsdelens placeringar i januari och februari,  men hur Lundby ska få fram lokaler och personal till de barn som står i kö för en plats längre fram i vår än så är ännu oklart.

– Just nu har vi flexibla diskussioner med våra förskolechefer, säger Gunilla Westerberg. Det kan handla om att arbeta med utegrupper och kanske låta femåringarna vara i skolans lokaler. Hur skulle personalen kunna jobba för att få det att fungera?

Gunilla Westerberg betonar att det är ett stort problem att hitta personal. Lyckas Lundby med det tror hon att flexibla lösningar kan lösa vårens platsbrist. Men problemen slutar inte där.

– Förhoppningsvis kan vi klara vårens placeringar, säger hon. Men det får konsekvenser för hösten när de tillfälliga lösningarna ska ersättas av permanenta.

Kan inte trolla

I det korta perspektivet behövs minst 14 avdelningar, upp till 275 nya förskoleplatser, under 2018. För att klara det föreslår stadsdelsförvaltningen att nämnden ger lokalsekretariatet i uppgift att ordna fram fysiska platser. Men just nu kan Johan Nyström, som är ansvarig för Lundby på lokalsekretariatet inte se hur det skulle vara möjligt.

–  Nej, det går inte.  Om man har hittat en plats för till exempel paviljonger är det ändå en ställtid på nio månader –  minst – innan de är klara, säger han. Då kan man ju räkna ut själv att det blir svårt. Jag har inte satt mig in i ärendet än, och vi får titta på vad som är möjligt, men vi kan inte trolla.

– Det här är värstascenariot, säger Gunilla Westerberg. Utgångsläget är ändå  att vi ska klara vårt lagkrav och erbjuda förskoleplats inom fyra månader. På ett eller annat sätt.

Dyster prognos

Men bristen på förskoleplatser är tydlig också i det långa perspektivet. Under 2019 behövs ytterligare 100 förskoleplatser och det är en dyster bild som målas upp i stadsdelens lägesrapport gällande förskoleplatser de kommande tre åren.  

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet barn i förskoleålder öka med ungefär 215 barn under den tiden. Dessutom väntar åtta förskolor i Lundby, med sammanlagt 612 förskoleplatser, på att ersättas av nya lokaler. Samtidigt kommer den övervägande delen av de planerade förskolorna inte att vara inflyttningsklara förrän tidigast 2020.  

–  Vi har väldigt många byggen på gång men de kommer lite för sent, säger Gunilla Westerberg. Överklaganden och brist på arbetskraft har gjort att många byggen har skjutits upp.

Vad vill du säga till de föräldrar i Lundby som förväntar sig en förskoleplats inom lagstadgade fyra månader till sitt barn?

– Jag vill säga att jag har en stor förhoppning att vi ska lösa det för dem under våren. Däremot kanske de inte får sitt första- eller andrahandsalternativ. Men vår ambition är att kunna erbjuda en förskoleplats någonstans i Lundby.

LÄS MER:

Förskolekris i Centrum – men här kan barnen få plats

Tolv förskoleavdelningar saknas i Centrum

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG