Anmälan. En förskolelärare bör varnas enligt Skolinspektionen, efter att hen kastat en leksak i huvudet på en treåring. Foto: Mostphotos

Förskolelärare kastade båt i huvudet på treåring

En förskolelärare tappade humöret och kastade en plastbåt i huvudet på ett barn. Skolinspektionen vill nu att förskoleläraren ska få en varning av Lärarnas ansvarsnämnd.

  • Publicerad 12:59, 20 apr 2021

Nu gjorde jag så här för att du ska förstå hur ont det gör när man får en båt i huvudet.

När en treåring på en förskola i östra Göteborg kastade en plastbåt i huvudet på ett annat barn blev en förskolelärare arg och rusade fram till de lekande barnen. Hen tog upp leksaken och kastade den i huvudet på det första barnet.

– Nu gjorde jag så här för att du ska förstå hur ont det gör när man får en båt i huvudet, ska hen ha sagt enligt vittnen.

Händelsen inträffade 2019. Trots att två personer ur personalen såg händelsen informerades inte barnets vårdnadshavare om kränkningen.

Skolinspektionen inledde utredning

Dagen efter berättade vårdnadshavare för förskolepersonal att barnet inte hade velat gå till förskolan på grund av händelsen. Efter det erkände förskoleläraren för rektorn att hen hade "tappat humöret" och att det inte var hens mening att träffa barnet.

Efter att barnets vårdnadshavare anmält kränkningen till Skolinspektionen har de gjort en utredning. I utredningen har myndigheten kommit fram till att förskoleläraren betett sig olämpligt och oproportionerligt.

Skolinspektionen yrkar nu på att Lärarnas ansvarsnämnd ska dela ut en varning till förskoleläraren, eftersom de anser att hen har visat sig vara mindre lämplig att bedriva undervisning.

Jobbar inte kvar

Händelsen har tidigare lett till att Barn- och elevombudet krävde Göteborgs kommun på 10 000 kronor i skadestånd.

Förskoleläraren jobbar inte kvar på den förskola som kränkningen skedde.