Förskolor belyste barnkonventionen med 150 lyktor

I måndags hölls en ljusmanifestation i Tynnered för att uppmärksamma barnkonventionen. Barn och föräldrar från två förskolor har under en tid lyft barns rättigheter för att öka kunskapen om konventionen.

  • Publicerad 16:18, 27 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Smaragdgatan och Korsåslidens förskola uppmärksammade i måndags barnkonventionen med en ljusmanifestation. Ett 150-tal lyktor tillverkade av barnen och deras föräldrar lyste på kvällen upp grusplanen vid Vättnedalsskolan i Tynnered.

– Jag tror att det här är oerhört viktigt, speciellt hos oss där vi vill skapa möten mellan människor och olika kulturer, säger Helén Löfgren, förskolechef.

Förskolorna har inför ljusmanifestationen jobbat extra mycket med frågor kring barnkonventionen. Pedagogerna har lyft det med barnen på olika sätt och föräldrarna har bjudits in till en föreläsning med BRIS.

– Vi vill synliggöra barnens rätt i samhället och visa att det finns en framtidstro för barnen i Tynnered, säger Helén Löfgren. Både den engagerade personalen och föräldrarna ser behovet av att barnen syns och tar en naturlig plats i vårt område.

Hon hoppas även att det här kan hjälpa till att tvätta bort en orättvis bild som hon upplever att Tynnered fått.

– Man ser ofta bara det negativa som beskrivs men jag skulle säga att det har varit ett stort engagemang. Jag tycker våra föräldrar och barn är fantastiska, avslutar hon.

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar.

Den innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn:

1. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

2. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

3. Alla barn har rätt till liv och utveckling.

4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Källa: Unicef.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG