Flera förskolor i Göteborg kämpar mot värmen. Foto: Mostphotos/ Göteborgs Stad

Förskolor kämpar mot höga temperaturen när värmeböljan slår till

När Hanna Lindahl skulle hämta sina barn på förskolan var inomhustemperaturen nära 30 grader varmt. Det var i samband med värmeböljan i maj och det var ett problem som delades av flera förskolor i staden.

  • Publicerad 05:30, 12 jun 2018

Förra veckan berättade Göteborg Direkt om en förskola i Frölunda där en förälder kritiserade stadsdelen för bristen på skugga på gården.

Läs även: Kritiken: Svårt att hitta skugga på förskolegården

Nu visar det sig att även inomhusmiljön blir ett problem under varma sommardagar. Hanna Lindahl har sina två barn på en förskola i Frölunda och en dag när hon hämtade sina barn var det enligt henne 29 grader varmt inne i lokalen.

– Det kändes som att det inte fanns något syre kvar, jag fattar inte hur man kan tillåta sin personal jobba i den värmen. Jag tycker man borde kunna göra något, som att ställa in fläktar, säger Hanna Lindahl.

När Göteborg Direkt prata med förskolechefen säger hon att den höga inomhustemperaturen inte är något som är speciellt för just den här förskolan men att hon känner till problemet.

Martha Sandoval Peterson, avdelningschef för fastighet på lokalförvaltningen bekräftar att andra förskolor också har haft det varmt i lokalen under maj månad.

– Det har varit en extremt varm maj månad i år vilket medfört att det har blivit varmt i flera av våra verksamhetslokaler. Den vanliga ventilationen kyler inte ner luften och då det är mycket varmt ute hjälper det inte heller så mycket att öppna fönstren för att sänka temperaturen.

Vad ska man göra då när det blir väldigt varmt i lokalen?

– Det är svårt att ge en generell rekomendation då vi har olika förutsättningar i olika byggader.

När man bygger nytt gör man något för att få bort det här problemet?

– Det vanligaste när vi bygger nytt är att vi har mekanisk ventilation. När det är varma dagar jobbar vi med att ta in nattkyla när temperaturen är tillräcklig låg på natten, vilket hjälper åtminstone i början av dagen. Inriktningen är att vi ska jobba med att skärma av solinstrålningen, till exempel med hjälp av solkyddsfilm i fönsterglasen i kombination med någon form av solavskärmning.

Men Hanna tycker inte att det här är en acceptabel miljö för någon att vistas i.

– Hade det här varit en arbetsplats för enbart vuxna hade det här aldrig accepterats, säger Hanna Lindahl.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG