Foto: Mostphotos

Förslagen för att stoppa gängens framfart på Hisingen

För att få bukt med nyrekryteringar till kriminella gäng föreslår socialtjänsten en rad olika åtgärder. Bland annat vill man kraftsamla sina resurser på delar av Hisingen.

  • Publicerad 05:30, 19 dec 2021

"Det är oacceptabelt att kriminella gäng håller bostadsområden i skräck, använder vapen på öppen gata och utgör en fara för allmänheten".

Det skriver tjänstemän på socialförvaltningen Hisingen i ett tjänsteutlåtande om hur nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen ska stoppas. För att ta krafttag mot problematiken föreslår nu förvaltningen att socialtjänstens resurser koncentreras till ett par områden på Hisingen.

Dessa områden är Biskopsgården, Backa/Brunnsbo samt "Fyrklövern" som området öster om Lundby brukar kallas. Man anser att fler fältarbetare och fritidsledare behöver vara i dessa områden på de dagar och tider som unga befinner sig ute.

Gör man den prioriteringen behöver det förebyggande arbetet i övriga delar av Hisingen "stå tillbaka" enligt socialförvaltningen.

– Vårt ansvar är att styra resurser dit de bäst hör hemma, men jag tror att satsningen kan ge ringar på vattnet för hela ön, säger förvaltningsdirektör Christina Alvelin, till tidningen DN.

Ska erbjuda föräldrastöd

Socialförvaltningen föreslår en rad ytterligare åtgärder. Bland annat att socialtjänsten årligen ska göra en kartläggning av unga i riskzonen, erbjuda föräldrar till 7–16-åringar i utsatta områden föräldraskapsstöd samt utveckla en särskild utredningsgrupp som är specialiserade på området.

Vikten är att arbetet blir långsiktigt och systematiskt snarare än i projektform, enligt tjänsteutlåtandet.

Nu ska politikerna i Socialnämnd Hisingen besluta om de godkänner förslagen.

Ärendet togs upp i nämnden i onsdags, efter GöteborgDirekts pressläggning.

Vi är GBG